Аверът на Бойко-канцлерът на Австрия Курц разследван за корупция

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австрийското правителство е под нарастващ натиск, след като днес разследващи претърсиха кабинета на канцлера и централата на управляващата в Австрия консервативна Народна партия, предаде ДПА.

Говорителят на партията потвърди спецакцията. Работните места на говорителя и медийния представител на канцлера Себастиан Курц са били сред целите на обиска, наред с други.

Прокуратурата за борба с корупцията и икономическите престъпления първоначално не предостави никаква информация, но заяви, че по-късно ще има изявление за медиите.

Оправданието на разследващите за обиските в размер на 104 страници беше публикувано от разследващия онлайн портал Zackzack, разкривайки подозрения, че Курц е замесен в сделка с австрийска медийна компания.

Според прокуратурата, цитирана от Zackzack, от април 2016 г. нататък, като тогавашен външен министър, Курц е участвал във повлияване върху редакционното съдържание с реклами, финансирани от парите на данъкоплатците.

Смята се, че централна роля са имали социологическите проучвания, чието време, въпроси и оценка са повлияни от екипа на Курц.

Развитието може да отбележи началото на правителствена криза. Съюзът между OeVP и Зелените многократно е бил обременяван, отчасти от обвинения, отправени от OeVP срещу съдебната власт.

Вицеканцлерът и лидерът на Зелената партия Вернер Коглер заяви в сряда, че „атаките срещу съдебната система като цяло трябва да бъдат отхвърлени“.

Главният редактор на списание Falter, Флориан Кленк, написа в Twitter: „След първото бързо четене на тази заповед за обиск и съдържащите се в нея чатове може с увереност да се каже: коалицията между OeVP и Зелените може да отиде не повече. Играта свърши. „

В изявление Габриела Шварц, заместник генерален секретар на OeVP, говори за фалшиви обвинения.

„Това винаги се случва с една и съща цел и метод: да се нанесат сериозни щети на Народната партия и на Себастиан Курц“, каза тя. Разследващите очевидно се интересуват от „театралност“.

„Ние ще се противопоставим на това с всички сили, както на политическо, така и на правно ниво“, каза парламентарният лидер на OeVP Август Уеингер.

Опозицията вижда разследванията като потвърждение

подозрението за корупция в обкръжението на Курц.

„Нещата стават все по -тесни за Курц и семейството [OeVP]“, коментира Социалдемократическата партия на Австрия (SPOe). „… картовата къща се срива“, заяви федералният мениджър на SPOe Кристиан Дойч.

Според крайнодясната FPOe, бивши коалиционни партньори с OeVP, докато скандалът не ги раздели през 2019 г., „ръководството на OeVP през последните години все повече се превръща в престъпна организация“.

OeVP се занимава преди всичко с властта, критикува генералният секретар на либералната партия Neos Дъглас Хойос. Той призова партията на канцлера да изясни случая, вместо да навреди на репутацията на съдебната власт.

Във вторник членът на OeVP Андреас Хенгер говори за „леви клетки“ в прокуратурата на WKSTA, които искат да навредят на репутацията на Курц.

Източник: News.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност