Авер на Вълка от София прибра 91 млн. лв. с българска помощ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мошеник от Израел източи милиони благодарение на млада жена от България, пише Блиц. Лице на име Илан Цоря успя да прибере 91 млн. лева от свои клиенти, попаднали в клопката на поредната пирамида. Той е приятел и бивш шеф на небезизвестния Гал Барак, познат като Вълка от София.  За разлика от авера си, Цоря дори не е нито обвинен, нито издирван  у нас.

Комисията за финансов надзор (КФН) разкри със закъснение схемата. Цоря е поверил управлението на престъпната си организация за финансови измами на българска гражданка с инициалите М. К. По предварителни данни се смята, че 30 хиляди души са пострадали от далаверите на тандема. В схемите попадат жертви от България, ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и държави от Латинска Америка.  Всички пари от жертвите са преведени от наети платежни агенти и са изпрани по сметки на офшорни компании в български банки.

Ролята на българката се състои в отварянето на фирми-бушони, през които да минават финансовите потоци. Използвани са най-малко 21 сайта на дружества без лиценз за финансов посредник. Според сигурни източници сънародничката ни е имала сериозни контакти в ГДБОП, ДАНС и съдебната система. Чрез връзките си тя е осигурява и чадър над ОПГ-то на Цоря. Всичко това, заедно със замесените още над 20 души в схемата, установи проверката на КНФ.

Още на 11.02.2019 г. Комисията е изпратила доклада, заедно с диск, съдържащ огромна по обем информация по случая до ДАНС, прокуратурата и всички ресорни институции, занимаващи се с пране на пари. Службите обаче  не предприемат нищо, но прокуратурата се задейства. Проверка в Търговския регистър показа, че неотдавна жената е участвала в управлението на седем фирми, а сега оглавява две, но съмнителни в своята дейност компании.

Въпреки това държавното обвинение прекрати разследването за финансовите машинации на ОПГ-то. Няма и осъдени или дори изправени на подсъдимата скамейка. Прокурор Антоанета Софрониева от Специализираната прокуратура наскоро прекратила досъдебното производство, образувано за финансови измами чрез предлагане на фалшиви финансови инструменти – бинарни опции, пише Блиц.

За сравнение – целият бизнес на Цоря в иначе пропитата от корупция Украйна е прекратен, а в Румъния измамникът дори бил арестуван.

Нещо повече, прокуратурата и следствието дори отказват да разпитат неговият партньор Гал Барак. Същевременно схемата, по която действал Барак е разработена именно от бившия му началник.  Т. нар. Вълк е бил привлечен в бизнеса на Цоря на по-късен етап. Престъпленията  му са извършвани от България, парите са получавани по банкови сметки на фирмите на двамата у нас, а след това оттук са нареждани към офшорни дружества.  Двамата са нанесли щети за над 200 млн. долара на 100 000 души. Припомняме, че чужди медии разкриха и ролята на  българската Инвестбанк в аферата около прането на милиони.
Израелското Fintelegram твърди, че Барак е използвал Инвестбанк като една от финансовите институции, за да осъществява операциите си. Мнението и позицията на медията са, че в случая с Вълка не са сработили процедурите за борба с пране на пари в Инвестбанк и при холандската картова мрежа Payvision, които действат съгласно законодателството на ЕС.  Същевременно Инвестбанк, през която минаха и милиони евро санкционни венецуелски пари се оказа единствена от проверяваните български банки, която не мина стрестестовете от ЕЦБ.

Барак е арестуван след съвместна операция на българските, австрийските и германските правоохранителни сили. До момента обаче Вълкът от София продължава да не бъде екстрадиран в Австрия, където престъпната мрежа се разследва усилено. Той дори не е разпитан, въпреки писмото си от 25.07.2019г., в което изрично посочва, че „разполага с важна информация относно факти и престъпни схеми”, пише Блиц.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар