Ави Льоб защити тезата си, че обекта Оумуамуа е извънземна сонда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Космическият обект Оумуамуа бе открит през 2017 година, превръщайки се в първото доказано тяло, идващо от друга звездна система. Мнозинството от учените определиха Оумуамуа за астероид или парче дълбоко замръзнал азот.

През 2019 година ученият Ави Льоб, тогава ръководител на катедра Астрономия в Харвардския университет, обяви пред израелския в. „Хаарец“, че Оумуамуа е сонда на извънземна цивилизация. Астрономът не се отказа от тезата си и я разработи в научен доклад през 2021 година.Съвсем наскоро международен екип от изследователи се опита да обори основният аспект от аргумента на Льоб: че „Оумуамуа е слънчево платно – усъвършенствана форма на задвижване, която позволява бързо придвижване из междузвездното пространство„.


В статия, публикувана в Astronomy and Astrophysics, скептиците твърдят, че динамиката на обекта не отговаря на тази на слънчевото платно. Освен това липсват и други „подписи“, които биха издали подобен обект.

Льоб обаче продължава да държи на тезата си. Според него има два сценария, които могат да обяснят подобни проблеми.

Първата е Оумуамуа да е с платно с нестандартна форма. Тя би позволила отразяването на светлината да става по неочакван начин, а корабът да може да се забързва и забавя. Друг вариант е обектът да е част от унищожено соларно платно.

Учените обаче отбелязват, че данните за Оумуамуа са твърде малко, за да сложат категоричен край на спора за произхода на обекта.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар