Австралия започва опити да отглежда растения на Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австралийски учени искат до 2025 г. да започнат опити да отглеждат на растения на Луната като част от нова мисия с цел създаване на колония, предаде Франс прес.

„Този проект е първата стъпка към отглеждането на растения за храна, лекарства и производство на кислород, които са от решаващо значение за установяването на човешка колония на Луната“, се посочва в изявлението, направено от изследователите.Биологът Брет Уилямс от Техническия университет на Куинсланд казва, че семената ще бъдат пренесени от космическия кораб „Берешит 2“ (Beresheet 2) на израелска частна мисия.


След кацането и веднъж озовали се в почвата, семената ще бъдат поливани в запечатана камера, а учените ще следят за признаци на покълване.

Видовете растения ще бъдат избрани според способността им да издържат на екстремни метеорологични условия, както и според скоростта им на поникване.

Освен че ще създаде предпоставки за човешки живот на Луната, мисията може да послужи и като лаборатория за намиране на решения на проблемите с продоволствената сигурност, причинени от глобалното затопляне, казва Кейтлин Бърт, професор в Австралийския национален университет.

„Ако сме в състояние да изградим система за отглеждане на растения на Луната, значи можем да създадем и система за отглеждане на храна в някои от най-суровите условия на Земята“, отбеляза тя в изявление.

Проектът се ръководи от организацията „Лунария Едно“ (Lunaria One), която включва австралийски и израелски учени.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар