Австрийският дипломат №1 се обяви против бързата процедура за Украйна по пътя за ЕС

Австрийският дипломат №1 се обяви против бързата процедура за Украйна по пътя за ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австрия изказа резервите си към бързата процедура по придвижването на членството на Киев в Европейския съюз.

Киев и Брюксел трябва да намерят начин да градят отношения, които не предполагат пълноправно членство на Украйна в Евросъюза, пише австрийското издание “Хойте”, като се позовава на външния министър Александър Шаленберг.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг е коментирал темата на форум в Лех ам Арлберг, като е заявил, че Украйна не трябва да получава статут на кандидат през юни, както очаква президентът на страната Володимир Зеленски.

Аргументът за позицията на Шаленберг е, че има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата.

Според министъра има и други модели освен присъединяване на Украйна към Евросъюза – към Единната икономическа зона или просто запазване на сегашното ниво на споразумението за асоцииране, съобщава БНР.

Властите в Киев съобщиха преди дни, че вече е попълнен въпросникът за присъединяване към ЕС, връчен от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Киев. От кабинета на президента Володимир Зеленски изразиха очакване страната да получи статут на кандидат за еврочленство през юни по време на срещата на Европейския съвет.

На 8 април в Киев Фон дер Лайен заяви, че “да се стигне до становище няма както обикновено да отнеме години, а само седмици”.

От министерството на външните работи на Украйна изразиха разочарование от позицията на австрийския първи дипломат Александър Шаленберг срещу бъдещо членство на Украйна в Европейския съюз, предаде БНР.

“Разочаровани сме от изказванията на министъра на външните работи на Австрия за европейското бъдеще на Украйна, коментира представителят на външното ведомство в Киев Олег Николенко.

“Смятаме ги за стратегически недалновидни и не отговарящи на интересите на обединена Европа. Такива изявления пренебрегват факта, че огромното болшинство от населението на страните – основателки на Евросъюза подкрепя еврочленството на Украйна”, добави той.

От външното министерство в Киев цитират и украинския първи дипломат Дмитро Кулеба, че “украинският народ плаща прекалено висока цена за грешките на много от европейските правителства”.

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар