Австрийците щурмуваха ваксинационните центрове | Днес.dir.bg

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От неделя, 4 юли, във Виена желаещите да получат ваксина срещу COVID-19 не е нужно да се регистрират предварително.

В провинция Тирол пък се проведе акция за ваксиниране без предварително регистриране, която нареди местните хора на дълги опашки. 

Акцията във Виена ще продължи една седмица. Досега този процес беше строго контролиран по възрастови рискови и професионални групи и по предприятия и ставаше само с предварителна регистрация в електронен регистър, без хората да имат право на избор на ваксина. Новата акция има за цел всички, които искат да направят това спонтанно, да отидат на обявените пунктове, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

От сутринта в неделя пред пунктовете се извиха дълги опашки от желаещи да се ваксинират, отбелязват редица австрийски медии. Те говорят буквално за щурмуване на пунктовете, като по алеите на големия парк пред кметството на столицата се извиха широки опашки от хора на всякаква възраст.

В провинция Тирол акцията за ваксиниране без предварително регистриране продължи до 17 часа. Около 13 000 тиролци получиха първа игла. Наредени на дълги опашки още преди да бъдат отворени пунктовете за ваксинация, хората чакаха търпеливо да им дойде редът.

В имунизационните центрове в Куфщайн, Инсбрук и Кундл желаещите преди обяд са били 2500 души, някои от тях са чакали по час и половина. В ранния следобед в Лиенц и Ройте желаещите са били обслужени след около половинчасово чакане, в Имст и Телфс – след около час, на други места – след много повече от час. Поради големия интерес беше удължено работното време на някои пунктове.

От трите ваксини, които бяха на разположение, 68% бяха ваксинирани с препарата на “Бионтех/Пфайзeр”, 29,2 процента с “Джонсън & Джонсън” и 2,5 процента с “АстраЗенека”.

Поради големия интерес следващата неделя акцията ще бъде повторена, за да бъде дадена възможност на всички желаещи да се ваксинират.

Възход след разяснителна кампания

Очевидно разяснителната кампания на правителството, която включва рекламни клипове, брошури и редовни изявления на политици и специалисти, аргументиращи в масмедиите ползата и необходимостта от ваксиниране, както и чувството за солидарна отговорност сред населението, дават резултат.

Освен това расте броят на австрийските организации и фирми, които не назначават неваксинирани нови служители или изискват всички техни сътрудници да са с имунизационна защита срещу вируса.

Известен стана случаят с изключването на популярната австрийска актриса Eва Херциг от снимките на сериал, тъй като отказала да се ваксинира, и сценарият беше променен.

До днес 4 820 911 души или 61,24 процента от населението на Австрия са получили поне по една доза ваксина, от тях 3 272 220 човека или 41,57 процента вече са с пълна имунизационна защита.

Жителите на страната над 12 години са 7 901 417.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар