Австрия и Германия клекнаха: приемат условията на Русия за плащане на газ в рубли

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австрийските власти решиха да се съгласят да плащат в рубли за газа, доставян от Русия, заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

„Ние (австрийската нефтогазова компания OMV), приехме условията за плащане, както и Германия. <…> Това беше важно за нас и затова по време на разговорите ни самият Путин ме увери, че газът ще продължи да се доставя. Ситуацията не се е променила за нас“, заяви ръководителят на правителството на пресконференция.

Канцлерът отбеляза, че според Виена и Берлин условията за плащане на руския газ са в съответствие с условията на санкциите. Той също така отбеляза, че Полша и България вече са спрели да получават енергийни ресурси поради отказа си да плащат в рубли.

От своя страна министърът на енергетиката на страната Леонор Гевеслер потвърди, че газът е постъпвал и постъпва в Австрия без прекъсване. Тя добави, че без доставки на гориво от Русия тази година ще бъде невъзможно да се запълнят складовете преди зимата, но Виена се стреми да диверсифицира източниците си.

От 1 април Русия започна да приема плащания за газ от неприятелски държави по нов начин, за да се откаже от долара и еврото при тези разплащания. Съгласно президентски указ Газпромбанк трябва да открие специални сметки във валута и рубли. Купувачът превежда по първата сметка необходимата сума във валутата, посочена в договора, банката я продава на Московската борса и кредитира рублите по втората сметка. Тази сметка се използва за плащане на Газпром за доставените суровини.

Според Владимир Путин Москва ще разглежда отказа за плащане в рубли като неизпълнение на договорните си задължения.

Западните страни наложиха нови санкции срещу Русия, след като тя започна специална военна операция за демилитаризация и денационализация на Украйна. По този начин резервите на Русия в размер на около 300 млрд. долара бяха замразени. Призивите да се откажем от руската енергия стават все по-силни. Прекъсването на веригите за доставки обаче доведе до икономически проблеми в Европа и САЩ, особено до повишаване на цените на храните и горивата.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар