Австрия освободи бивш таен агент, обвиняван в шпионаж в полза на Русия

Австрия освободи бивш таен агент, обвиняван в шпионаж в полза на Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австрийски съд реши да освободи бивш австрийски таен агент, арестуван в края на март по подозрение, че е шпионирал в полза на Русия – случай, който предизвика вълнения в алпийската страна, отбелязва Франс прес.

Апелативният съд във Виена се произнесе по жалбата на Егисто От и “нареди освобождаването му” с мотива, че “няма опасност” той да извърши нови престъпления, се посочва в изявление.

Според обвинителния акт, цитиран от АФП, бившият служител на Дирекцията за национална сигурност и разузнаване, “систематично” и “съзнателно” е нарушавал закона, като е извършвал претърсвания без йерархично разрешение, предимно в ущърб на интересите на Австрия.

В допълнение той е заподозрян, че е действал от името на руските служби за сигурност (ФСС) и на станалия световноизвестен австриец Ян Марсалек, който е в основата на фалита на баварското дружество за разплащания Уайъркард. Марсалек остава непроследим, откакто избяга през 2020 г. и се смята, че е в Москва под фалшива самоличност, според разследвания на международни медии.

Отстранен от длъжност през 2017 г. и за кратко арестуван през 2021 г., Егисто От беше задържан отново на 29 март след появата на нова информация в разследването. Според тези данни той е предал на Русия (срещу заплащане) данните от смартфоните на трима висши служители на вътрешното министерство. На Москва е предаден и лаптоп, съдържащ поверителни документи.

Като част от проучването си От е събрал данни за агент на ФСС, който е дезертирал, и за българския разследващ журналист Христо Грозев, дългогодишен критик на Кремъл. След ареста му консервативният канцлер Карл Нехамер предупреди срещу “проникването на руски мрежи” и призова за подобряване на сигурността.

Има множество данни, че в централноевропейската страна, център на обмена между Изтока и Запада по време на Студената война, хора, близки до крайнодясната Партия на свободата, все още проникват във вътрешните работи на държавата.

По време на управлението си между 2017 и 2019 г. тази формация, отдавна свързана с Русия по силата на официално споразумение за сътрудничество, беше поела контрола върху стратегическото вътрешно министерство. Впоследствие редица западни държави ограничиха обмена на информация с Австрия, опасявайки се, че тя ще бъде споделена с Москва, припомня АФП.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар