Магистрала дупки

Автомагистрали с още 84 млн. лв. аванс, дори без проект

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Търсим дадените за Хемус пари и искаме строежът да се случи”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която инспектира трасето на участък 5 от магистралата при бъдещия пътен възел в близост до ловешкото с. Крушуна.

При проверката стана ясно, че за въпросните дейности Автомагистрали ЕАД са сключили договор за доставка на материали на стойност 97,8 млн. лв. държавна пара, от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик, при положение че до строителството има много време и липсва дори проект. От тях реално са изразходвани само около 1 млн. лева

Оказва се, че все още дори не са отчуждени терените, през които ще минава магистралното трасе. До започване на строителството ще се стигне едва след 1, 2 или 3 години, след като бъдат извършени необходимите процедури.
„Не разбираме защо са платени 84 млн. лв. за участъка преди година, след като досега реално са изразходвани около 1 млн. лв.”, каза Комитова.
В отговор на въпрос от медии дали ще бъде спазен вече обявеният срок на завършване на цялата магистрала Хемус – 2024 г., министърът посочи, че иска строежът да се случи, „защото той е на целия български народ”. Спазването на срока е възможно при мобилизация на работата и на всички фирми, с които компанията е сключила договори и е платила към тях авансово милиони.
Относно смяната на ръководството на Автомагистрали Комитова коментира, че се опитва възпитано да се раздели с него, но Стоян Беличев не желае да напусне досегашния си пост. Министърът ще работи с това ръководство на дружеството, докато смяната не се реализира. Тя подчерта, че интригата не би трябвало да пречи на изпълнението на проекта за изграждане на Хемус. Арх. Комитова бе категорична, че МРРБ няма да спира нито един строеж и тя, като човек от бранша, дори не би помислила за подобно решение.
Припомняме, че по време на предишната инспекция на министъра на строителната площадка на магистралата бяха строени техника и работници в показна масовка – явно, за да демонстрират, че кипи усилен труд. Експерти от ДНСК пък откриха, че са вършени дейности без строителни разрешителни.
Довършването на Хемус бе поверено от Борисов 3 на Автомагистрали директно, без търг или конкурс. Държавното предприятие получи милиарди, за да строи, но тъй като няма ресурс за подобни мащаби, си нае стотици помощници. Напомняме също, че в началото на месеца Сметната палата публикува съсипващ одитен доклад за Автомагистрали, който на практика потвърждава съмненията, че става дума за куха компания, без капацитет да строи магистрали, използвана за пренасочване на държавни пари към частни фирми по неясни схеми.
Още в края на м.г. стана ясно, че Автомагистрали „изпълнява“ с 41 работници 7 договора на АПИ, без дори да е избрано в конкурентна среда и отворен търг, както повелява законът. Общата стойност на проектите е 4,9 млрд. лв., като най-големите от тях са за доизграждане на Хемус – 1 380 000 000 лв., и за модернизация на пътя Видин – Ботевград – 1 083 000 000 лв. Друг договор е за укрепване на 74 участъка от пътища, засегнати от „геодинамични процеси и явления“ (свлачища), като цената е почти 570 000 000 лв. Същевременно друга проверка на Комитова вече установи, че за 1,5г., след отпуснати 188 млн. лв. за аванси на подизпълнители, е укрепено едно единствено свлачище – това при Рилския манастир. Почти всичко е предплатено, което също е прецедент.

Егор Глазунов

<

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар