Агенцията за ядрено регулиране засече внос на радиоактивни отпадъци

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агенцията за ядрено регулиране е засякла 16 случая на внос на радиоактивни източници и материали в България през 2019 г. Това става ясно в годишния ѝ отчетен доклад, цитиран от БСТВ.

Предимно става въпрос за преминаване на товари през системите за радиоактивен контрол, които са на входовете на големите металургични компании, както и на някои от граничните пунктове.

В един от регистрираните случаи на потвърждаване на ГКПП товарът е бил върнат на изпращача. В други пет случая поради незначителните стойности от извършените на място измервания товарите са били освободени.

Докладът сочи, че радиоактивно замърсените товари са били най-често от метален скрап. Според Агенцията за ядрено регулиране в конкретните случаи на опасния внос са били предприемани необходимите мерки за откриване, изолиране и обезопасяване на замърсяването или източниците на йонизиращи лъчения.

Последствията от възникналите събития се ликвидират от междуведомствени аварийни екипи, сформирани от служители на компетентните държавни органи – АЯР, министерството на здравеопазването, МВР, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ – в зависимост от конкретния случай, пише още в доклада на агенцията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар