Агенцията по околна среда ще събира заявките за подлежащ на въглероден данък внос

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще изпълнява функциите на компетентен орган по функционирането на Механизма за корекция на въглеродните емисии по границите (МКВЕГ), приет от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Това реши парламентът с гласувания на второ четене на промени в Закона за ограничаване изменението на климата, предаде БТА.

Вносители на измененията са народните представители Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова (“Продължаваме промяната-Демократична България”).

Вносът на стоки, обхванат от МКВЕГ, на територията на Република България, се осъществява според европейски регламент. По силата на този европейския регламент МКВЕГ предвижда въглеродна такса на границата на вноса на регламент определени продукти – стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий, водород и други производни на тях, произхождащи от трети страни, под формата на закупуване на сертификати за емисии.

За получаване на статус на одобрен декларатор по МКВЕГ вносителят/косвеният митнически представител подава чрез регистъра на МКВЕГ заявление до изпълнителния директор на ИАОС. Изпълнителният директор на ИАОС в срок от 14 дни от получаването одобрява заявлението, предвиждат приетите разпоредби.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар