Агенция

Агенция “Медицински надзор” проверява болница “Лозенец”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълнителна агенция “Медицински надзор” (ИАМН) проверява болница “Лозенец”. Това каза Иванка Динева, директор на агенцията, по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, на което бяха изслушани директорът на болницата д-р Христо Стоянов и доц. д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология в болницата.

Изслушването бе заради казуса, възникнал в края на януари и последвало писмо до комисията, изпратено от работещи в клиниката по кардиология. В писмото се посочва, че доц. Хазърбасанов е сменен от поста “началник на клиника” докато е бил в отпуск по болест, и се твърди, че смяната е заради подадени от него сигнали за злоупотреби.

На 30 януари доц. Добри Хазърбасанов обяви, че той и лекари от отделението му са изпратили сигнал до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия за отчитане на клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти. Така лечебното заведение е получило над 300 000 лева. Сигналът е подаден през октомври 2023 г. и последвалата проверка е установила, че изнесените данни отговарят на истината.

От болница “Лозенец” пък твърдят, че единствените нарушения са административни грешки.

След проверката от ИАМН министърът на здравеопазването ще вземе решение, бъдете сигурни, че ще има решение по казуса, каза заместник-министърът на здравеопазването Петко Стефановски и посочи, че звено “Вътрешен одит” на Министерството на здравеопазването също е направило проверка в “Лозенец”.

Сега сме страна по дело в административния съд, каза управителят на НЗОК Станимир Михайлов. По думите му в НЗОК са получили сигнал и след проверка са констатирали “неправилни неща”. Съдът ще определи дали е така или не, но има неспазване на изисквания на клинична пътека и като институция, която трябва да пази средствата на здравноосигурените лица, разчитаме на сигнали, за да можем да подобрим контролните си функции и резултатите от тях, допълни Михайлов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар