Агроминистърът: До 2,5 г. бавят проектите в ДФЗ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Забелязва се, че е станала практика във фонда , въпреки законовите изисквания, да се забавя разглеждането и одобрението на проекти.

Това затрудни изпълнението на почти всички инвестиционни мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и други схеми, прилагани от Държавен фонд Земеделие”, каза проф. Бозуков.

По думите му данните за обработките на проектите през последните години показват, че забавянето е в граници от 3 до 30 месеца над законно установените срокове.

По подмярка 6.4.1 Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ – забавянето е 23 месеца.

Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ – забавянето е 23 месеца.

Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ – забавянето е 13 месеца.

Подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти“- забавянето е 30 месеца. “Освен тези забавяния, голям проблем има и в обработката на проектите на местните инициативни групи (МИГ).
Към настоящия момент там има близо 1000 проекта, които очакват одобрение с огромно забавяне”, посочи министърът.

Тъй като сме свидетели на поток от информация от почти всички министерства в служебния кабинет за нередности, далавери и порочни практики, няма как да не се запитаме ще има ли решаване на проблемите или това е самоцелно изкарване на “кирливите ризи” и то точно преди изборите.

Проф. Бозуков обаче отрече: “Тези данни може и да се изнасят като факти. За тях трябва да се търсят и решения, с колкото и време да разполагаме”.

Попитан как предишното ръководство на фонда обяснява тези забавяния, Бозуков цитира: “Не било точно така. Имало обективни обстоятелства. Знаете как отговаря човек, когато не иска да поеме отговорност”.

Обичайната оправдателна мантра от всички земеделски институции за забавяния, технически безпорядъци и милион други спънки в живота на фермерите е, че липсват кадри, че административния капацитет не е достатъчен. Знаем за стотици чакащи договорите си по различни мерки от ПРСР фермери“, пише agri.bg.

Снимка: bgfermer.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар