Росен Рашков

Адвокатът, анализирал дейността на „Америка за България”: Инвестирани са пари в потресаващи мащаби

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Акцентът пада върху фондация „Америка за България”, защото фондацията е наляла пари в огромен мащаб. Събрахме нишките и видяхме потресаваща картина на мащабите, в които са инвестирани средства”. Това каза пред БНР адвокат Росен Рашков. В рамките на три месеца неговата кантора е проучвала и анализирала дейността на неправителствената организация от създаването ѝ у нас до днес.

 

„Потресе ме размерът, който е инвестиран в медии, които пряко участват във формирането на общественото мнение. 8 милиона и 300 хиляди лева за „Икономедия”, които са основни източници на черпене на информация. „Медиапул” също е с фондация, която също е получила пари”, добави той.

Рашков допълни, че има опасност, ако бъдат изпълнени определени условия, вероятно да бъдат реализирани и различни състави на наказателния кодекс по случая:

„Не е ясно какви са критериите за отпускане на средствата. Не е ясно дали се изисква насрещно поведение. Не се знае дали тези средства са усвоени. Субекти с даден авторитет, преследвайки външна цел, участват във формирането на общественото мнение и влияят върху процесите в страната”.

„Големите суми са отивали в медии,образование и съдебната власт. Как може фондация, в която основните лица са с образование по философия и те са щели да се борят с организираната престъпност, като организират обучение на прокурори от специализираната прокуратура. Говоря за „Риск Монитор”.

„Бях изненадан, че докато Христо Иванов е бил програмен директор  на „Българския институт за правни инциативи” са получени 1 милион лева, а когато той спира да го управлява получва още 2 милиона”, обясни адвокатът.

Той поясни, че ще продължат проверките и на други фондации.

„Недопустимо е да се позволява на чужди субекти да влияят по такъв начин и в такива мащаби на българското общество”, добави той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар