Джок Полфрийман

Адвокатът на Полфрийман: Бързо го качете на самолет, в България е застрашен!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Адвокатът на австралиеца, задържан в България, призовава Канбера бързо да го «качи на самолет» извън страната, като заявява, че е застрашен от държавните власти, съобщава «ЕйБиСи нюз».

 

Калин Ангелов обяснява, «вашите власти трябва да дойдат тук, да го вземете с колата и да го качите в самолета. Не виждам правни проблеми това да се случи днес … така че чакаме самолетния билет и паспорта

Полфрийман очаква издаването на нов паспорт, който се обработва от най-близкото австралийско посолство в Атина. Той е посетен от консулски служители в понеделник. «Вчера те (консулските служители) ме помолиха да им дам копие от решението на (апелативния съд), решението е онлайн, аз им показах», допълва Ангелов.

Попитан какво трябва да прави австралийското правителство, за да помогне, адвокатът предупреждава, че времето е от съществено значение.

«По някакъв начин натиснете още … иначе се страхувам, че ще тормозят един от вашите граждани».

Полфрийман е осъден през 2009 г. и осъден на 20 години затвора. Опитите му за обжалване са неуспешни и през 2011 г. върховният съд в България потвърди присъдата му.

Според българското законодателство, лишените от свобода автоматично се класират за изслушване, след като изтърпят половината от присъдата си. Бащата на убития Андрей Монов, Христо Монов, е влиятелен бивш политик. Той отказва интервю, пише ЕйБиСи.

«На митинг в знак на протест срещу освобождаването на Палфрийман в центъра на София Волен Сидеров, лидер на крайнодясната «Атака», обяснява на тълпа привърженици, че австралиецът не трябва да може да напусне страната.

«Ако беше български гражданин, щеше да прекара остатъка от живота си в затвора».

32-годишният от Сидни винаги е отхвърлял обвиненията за убийство и опит за убийство, казвайки, че действал в самозащита по време на улична схватка през 2007 г., в която намушкал и убил местния студент по право Андрей Монов. Друг мъж, Антоан Захариев, е ранен в областта на торса.

През 2018 г. Полфрийман оттегля молбата си за условно освобождаване, след като Христо Монов предупреждава, че ако бъде освободен, Монов не е забравил «уменията», които е придобил в армията, обяснява австралийската медия.

«Полфрийман е трън за затворническите власти. Асоциацията му за рехабилитация на българските затворници се застъпва за правата на затворниците, а през последното десетилетие Полфрийман отправя обвинения за корупция в българската затворническа система. През април австралиецът проведе триседмична гладна стачка в знак на протест срещу усилията на правителството да подтиснат работата му с асоциацията«, пише още ЕйБиСи. Това съобщи News.bg.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran



Коментари

Коментара






loading...







There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар