Адвокат Екимджиев: Ще платим за ефирната слава на Гешев с шпионите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не само ще платим за ефирната слава на главния прокурор Иван Гешев, но и държавата ни за пореден път ще бъде злепоставена като незачитаща европейските ценности и европейския правопорядък. Това коментира адвокат Михаил Екимджиев по повод шпионската афера, разкрита от прокуратурата в края на миналата седмица.

След съдебни заседания, продължили цяла нощ в неделя, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпиониране в полза на Русия. Заседанието на магистратите продължи до 5 ч. тази сутрин, а започна вчера в 6,30 часа. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му. “Поредната “реформа” почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!”, написа в Туитър Гешев, като изключи възможността да се отговаря на статуса му.

“На фона на поредната, по думите на Димо Гяуров, “квартална шпионска афера”, туитът на Гешев, че се гордее с военните съдии, които задържаха под стража обвиняемите, е откровена гротеска. Очевидно главният прокурор има добре развито чувство за черен хумор, защото това, с което той се гордее, неизбежно води до осъждане на държавата в Страсбург”, каза Екимджиев пред “Сега”. Той припомни решението на Европейския съд по правата на човека от 28 ноември 2019 г. делото “Мустафа срещу България”. По този казус Страсбург приема, че военните съдилища не са компетентни да разглеждат дела на цивилни дори тогава, когато на съд е изправена група, в която има военни и цивилни. “Въпреки че това решение формално визира съд, който се произнася по съществото на наказателното обвинение, очевидно е, че този принцип се прилага за всички процесуални действия, извършвани от военен съд спрямо цивилни граждани. Съдиите под пагон, защото нямат изискуемата независимост от изпълнителната власт, не могат да решават никакви процесуални въпроси, относими към наказателно обвинение, спрямо цивилни граждани”, обясни адвокатът. По думите му това означава, че “задържането под стража, с което Гешев толкова се гордее, е брутално нарушение на конвенцията, при това на вече установен правен стандарт по дело срещу България”.

Прокуратурата твърди, че има достатъчно доказателства срещу т.н. “резидент” – Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговия бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-шефа на дирекцията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната – полковник Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

При обиски в кабинета и дома на полковник Петър Петров са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на БНТ.

Петров е награждаван от министъра на отбраната. Той е на този пост от пролетта на 2017 г. Адвокатът му коментира, че решението на съда не е обосновано и ще го обжалва.

В събота Гешев, който от месеци не отговаря на журналистически въпроси, даде три напоителни интервюта по Нова тв, bTV и БНТ, в които разказа за аферата.

Адвокат Екимджиев допусна също, че е възможно аферата всъщност да е организирана и провокирана от агент под прикритие. “Никак не съм учуден, че макар и махленски, шпионският скандал се вихри във военното министерство, подчинено на бивш агент от комунистическата ДС. Ясно е, че такива кадри са принципно склонни да толерират, а в някои случаи и да прикриват действията на свои авери от сходни комунистически и посткомунистически разузнавателни служби”, коментира Екимджиев. “Заради откровено дилетантския характер на твърдения шпионаж, който е виден с просто око, допускам, че в случая “шпионската мрежа” може да е организирана и провокирана от агент под прикритие и в подходящия момент, две седмици преди изборите, когато сме критикувани от новата администрация на САЩ, се прави това гръмовно разкритие. Така от една страна се реализира кризисен пиар, изсветляват се махленски шпионски от ниско ниво, хвърля се прах в очите на хората и на партньорските служби, а в същото време истинските руски, и не само, шпиони, които несъмнено и необезпокоявано развиват дейността си в България, продължават да действат. Това е моята диагноза на поредния прокурорски фойерверк с руски шпиони”, заключи той.

segabg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар