Адв. Велислав Величков: Днес тужурката, пуловерът и каскетът са заменили достолепието

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неизчерпателно ще изброя не най-известните имена, които знаем всички, а тези, които често пропускаме: Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Добри Войников, Добри Чинтулов, Константин Стоилов, Константин Величков, Константин Щъркелов, Александър Малинов, Никола Мушанов, Стефан Радославов, Ст.Л.Костов, Радой Ралин, Димитър Димов…

На тези хора дължим много, но рядко ги почитаме. Всяка една държава се цени не само заради историята си, но и заради светлите умове, които я творят и прославят, заради културата и силата на суверена!

Ценим ли ние будителите си и имаме ли днес такива? Днес властта се упражнява от хора, чиито символи са тикви, каскети и кофи. Днес тужурката, пуловерът и каскетът са заменили достолепието, а уличният и мутренски език са погребали напълно мъдрото и изискано слово, днес Словото, знанието и Правото са натикани в ъгъла, за сметка на агресията, нарцисизма и усещането за абсолютна власт. И точно сега са нужни будители, истински, които да разкрият и осъдят стъпкването на духовността и нашествието на грубата просташка сила, както и злоупотребата с властта и Правото.

Има ли ги днес, чувате ли ги, виждате ли ги? Аз чух ясно един виден писател и драматург – Стефан Цанев, който от пиедестала на известността си подложи на критика не властниците, а протестиращите срещу тях, понеже не били изискани и не предлагали алтернатива. За властта обаче си замълча, доста странно за личността и претенцията му на казващ истините, вероятно му харесва?! Е, досрамя ме и ми стана тъжно.

И същевременно си дадох сметка, че истинските будители все пак ги има – те са на улиците, площадите, в съдебните зали, където бранят свободата и правата на всички и обясняват как бавно, но сигурно ни ги отнемат. И се радвам, че съм част от един такъв проект, с достойни и смели хора около себе си. Знам, че ако изчистим Правосъдието от неговите сенки и зависимости, ще се справим и с останалото, колкото и време и усилия да ни коства това! И тогава тиквите ще са само за трапезата и Хелоуин, каскетите ще предизвикват само носталгична усмивка, а боклукът ще е в кофите и ще бъде ДЕН …

 

Facebook, Инициатива “Правосъдие за всеки”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар