Адв. Екимджиев: Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да ни помогне

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес започна работата си Eврoпeйcкaтa прокурaтурa, която беше създадена, за да разследва злоупотреби cъc cpeдcтвa oт eвpoпeйcкaя бюджeт – измaми, кoрупция и трaнcгрaнични oпeрaции зa изтoчвaнe нa ДДC. В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки на ЕС, сред които и България. Одобрени бяха четирима делегирани прокурори от българска страна.

По време на пресконференция по-рано днес ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши отбеляза целите на новата институция. „Нaшaтa цeл ca икoнoмичecкaтa и финaнcoвaтa прecтъпнocт – нaй-гoлямaтa зaплaхa зa вcякo дeмoкрaтичнo oбщecтвo, пoдцeнявaнa, нeдocтaтъчнo cъoбщaвaнa, чecтo дoри пooщрявaнa в пoлзa нa oргaнизирaни прecтъпни групи, кoитo рaбoтят зa пoдмянa нa зaкoннaтa влacт“, каза тя и обясни, че очаква ръководената от нея институция да работи пo хиляди cлучaи гoдишнo.

За да говорим за Европейската прокуратура, очакванията към нея и може ли работата ѝ да доведе до съществена промяна у нас, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Михаил Екимджиев.

Разговорът започна с високите очакванията към новата институция. На въпроса дали според него Европейската прокуратура, ще оправдае обществените очаквания, адвокат Екимджиев отговори: „В генерален план обществените очаквания са преекспонирани. Европейският съюз не е като Съветския съюз, за да дойде със своите танкове и да оправя нашите бакии, да разчиства нашите авгиеви обори. На този умерено песимистичен фон има и някои добри новини. Ако ми бяхте задали този въпрос преди два месеца – тоест преди изборите и преди назначаването на служебното правителство, щях да кажа, че Европейската прокуратура няма да направи нищо или почти нищо, защото разследването на злоупотреби с европейски средства – което е именно нейната материя, зависи в решаваща степен от българската прокуратура и българските разследващи органи, сред които са и разследващите полицаи“.

„Виждаме обаче, че след назначаването на служебното правителство започна ревизия и разкриване на повсеместните безобразия на бившите управляващи в сферата на икономиката и банковото дело. Във всички случаи в тези сфери ще се стигне до констатации за криминално разпределяне и усвояване на европейски средства. Ако службите, инспекторатите към съответните министерства – на икономиката и регионалното развитие, банковите надзори, разследващите полицаи, които са подчинени на Бойко Рашков, подадат надеждни сигнали до Европейската прокуратура, вече ще бъде много по-трудно на нашите делегирани прокурори – тези, които са одобрени от Лаура Кьовеши и представляват Европейската прокуратура в България, да не направят нищо или с лека ръка да заметат следите на престъпленията“.

„Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да помогне за този катарзис чрез осветяване на безобразията, които са се случвали през последните години. Би могла да ни помогне ние сами да сложим край на този авторитарен сатрапски режим, несъвместим с претенциите ни за европеидност и за правност на държавата ни“, категоричен беше адвокат Екимджиев.

Относно самосезирането на Европейската прокуратура, той каза: „Няма причина Европейската прокуратура да не може да се самосезира по проверими публикации в надеждни медии. Тоест тя не е длъжна да работи по фалшиви новини, но и без да е специално сезирана, факт е, че всеки български гражданин може да я сезира – дори на сайта ѝ са дадени указания на какъв адрес и в какъв формат да бъдат сигналите. След като сигнал може да подаде всеки и не е изрично написано, че Европейската прокуратура не работи по анонимни сигнали, защо да не може да се самосезира, но повтарям – по надеждни, проверими сигнали в медии, които са доказали своя професионализъм по обективност“.

В края на разговора адвокат Екимджиев коментира бъдещата работа на делегираните прокурори от България и това има ли опасност от „отпор“ от тяхна страна. „Не ги познавам лично. Факт е, че те бяха излъчени от тази Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, тоест те са клонинги на Гешев. От друга страна, четирима от тях все пак бяха пропуснати през филтъра на Лаура Кьовеши. От трета страна, при променящата се обстановка, в която за всеки разумен човек е ясно, че краят на Бойко Борисов и Гешев е неизбежен, може пък някой от тях да премине през спонтанна професионална и етична реинкарнация и да започне да си върши работата в съответствие с обществените очаквания, а не със задачата на кукловодите, за която е поставен там. Има начин те да бъдат отстранени, ако се окаже, че предпочитат да демонстрират лоялност към чорбаджиите си, а не към принципите на правовата държава и закона“, каза той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар