Адв. Екимджиев: Комисия в НС да разследва делата, в които са замесени Нотариуса и Пепи Еврото – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“В България има значително повече мислещи, излизащи с лицата и имената си магистрати, които се противопоставят на тази прогнила корумпирана система”.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, един от основателите на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

“Сега виждаме млади съдии, които са се преборили честно през конкурси за местата си, хора понякога от Съюза на съдиите, визирам и Мирослава Тодорова, застават открито срещу тази система. За съжаление, на този етап го правят само хора, които са били лично засегнати. Говорят жертвите. Има едно голямо мълчаливо мнозинство, което някак си се спотайва и си трае”, коментира той.

Достатъчно ли е да си вършим работата, да си завираме главите в папките и да се правим, че не виждаме, че около нас шетат престъпници, които заплашват, които корумпират, които развращават, попита адв. Екимджиев в интервю за предаването “Политически НЕкоректно”. Според него това мълчание създава оптимални условия да избуяват и да се развихрят криминални типове като Мартин – Нотариуса, Пепи Еврото, както и да имаме “такива невъобразими главни прокурори” като Иван Гешев и Борислав Сарафов.

“Много ми се иска тези хора, които се възприемат като едно мълчаливо мнозинство, които си изграждат едни етични балони на безразличие с оправданието, че си вършат работата и те не са корумпирани, да престанат да съучастват в тези престъпления, защото мълчанието им – когато си решаваш делата, но виждаш, че колегата ти през бюрото е заплашван или дава признаци на необяснимо замогване и благоденствие и си траеш, когато съзнателно се изолираш на всичко, което се говори в съсловието и което се вижда, с мантрата, че понеже ние сме съдии и прокурори, трябва само с доказателства да говорим и като няма присъди не можем да говорим – това е подло оправдание”, категоричен бе адв. Михаил Екимджиев.

Според него това мълчаливо мнозинство се активира само, когато някой поиска радикална реформа. Тогава те казват, че това ще е лов на вещици и ще е намеса в независимостта на съдебната власт, посочи той и добави:

“Щом не може да се прочистите вие самите, щом се криете и бягате от отговорност, тогава ще позволите на суверена в името на конституционните ценности той да направи тази реформа”.

По думите му парламентът има всички морални основания да създаде една ад хок комисия и с нарочно решение да я овласти да извърши истинско по същество разследване на всички дела, в които е замесен Нотариусът, както и Пепи Еврото.

“Ако гражданите, обществото, медиите не упражним натиск, какво ще се направи – ще си чешат езиците 2-3 месеца, ще се опитват да си вдигат рейтинга и да си извиват ръцете в сглобката около ротацията и след 3 месеца ще изпратят материалите на компетентните органи, за да си свършат работата. Не, този път некомпетентните органи трябва да свършат работа, защото има повече от основателни съмнения, че единственият компетентен орган в случая е ръководен от лице, което е замесено както в “Осемте джуджета” – там ще излезе решение на Европейския съд на 22-23 февруари. Сарафов е замесен както в историята с “Осемте джуджета”, така има и категорични данни, че е замесен и в други схеми. Това, което се случва в момента, е една типична реакция на една тоталитарна централизирана система, каквато е прокуратурата. Когато има жега към нейния ръководител, какво прави той – първо опитва да пренасочи жегата към най-ниските звена. Не случайно жертва е Районна прокуратура. Освен това Сарафов атакува Гешев”.

Имаме всички морални и конституционни ценностни основания този път да не разследва прокуратурата, защото тя е страна, категоричен бе адв. Екимджиев и добави, че прокуратурата трябва да е обектът на разследването. Според него това трябва да го направи Народното събрание. То с решение, извънредно и еднократно, трябва да овласти тази комисия да извърши пълноценно разследване, уточни той и допълни:

“Да бъдат подложени на тест за лоялност прокурорите и съдиите от специализираните прокуратури, които са замесени в двете афери – “Осемте джуджета” и на Мартин – Нотариуса с Веселин Денков и Ивайла Бакалова – списък за бързо реагиране. Това са не повече от 15 души. Нека да се направи комисия в НС, заедно с хора от съдийската колегия на ВСС, нека да участва и някаква неправителствена организация, като Антикорупционни фонд например, но това трябва да бъде – трябва да има прецедент, от който да тръгне изчистването, катарзисът на обществото ни и на системата”.

По думите на адв. Екимджиев този казус и създаването на такава комисия трябва да стане условие за продължаване на т.нар. сглобка. Според него условието трябва да бъде поставено от ПП-ДБ, защото това са хората, които години наред ни “омайваха като сирени и с мокрите си сънища за правова държава, върховенство на правото, справедливост и почтеност”:

“Нека да докажат, че те могат да направят и нещо решително на терен, тук и сега, а не с конституционни промени, еволюционно, след 5-10 години. Нека това да бъде условие.

Според адвоката този казус е тест дали наистина има воля за реформа.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар