Адв. Екимджиев: Прокуратурата трябва да бъде задължена да разследва по „Магнитски“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, в което да бъде записано, че информация като тази по закона “Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство, коментира адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

“Прокуратурата да бъде задължена в такъв случай да разследва тези сигнали. Едно такова разследване би фокусирало наказателната отговорност върху конкретни лица“, посочи Екимджиев пред БНР.

Според него така ще се персонализира абстрактната вина и ще се даде право на защита на обвинените лица.

“Защото от правозащитна гледна точка това е много странна ситуация, при която стотици лица са включени в някакви списъци, търпят изключително тежки репутационни щети, но на този етап няма как да се защитят ефективно“, допълни той.

По думите му служебният кабинет прави това, което може и е длъжен да направи, за да предпази “публичния ресурс, държавите фирми, нашите пари от “изгаряне“ покрай тези лица и техните бизнеси, които са включени в списъка “Магнитски“.

“Българските институции в такива ситуации не са свикнали да действат балансирано, като с лазерен хирургически скалпел, подчерта юристът и даде пример с налагането на запори от банките“, посочи Екимджиев.

“Най-често те действат като със сърп и чук и покрай сухото гори и суровото.“

“Може да се стигне действително до разграничаване между тези, които имат за какво да бъдат наказани и тези, които са потенциални косвени жертви“, каза адвокат Екимджиев.

“Публична тайна е, че немалко магистрати по доста необясним на пръв поглед начин се сдобиха с вили и къщи в Гърция, по Средиземноморието. Може да имат пари от бизнеси на техни близки, може да имат пари от реституция, но все пак това подлежи на проверка“, отбеляза Михаил Екимджиев, коментирайки изнесената от вътрешния министър Бойко Рашков информация за бездействие на прокуратурата по проверки за имущественото състояние на 38 магистрати и политици.

Екимджиев припомни, че “преди около три години г-н Цацаров много тържествено обеща, че прокуратурата започва проверка по изтеклите информации за банкови сметки на магистрати и публични личности в чужди банки“.

“След това капка по капка излизаше информация, че са установени, без да се посочват имена обаче, и изведнъж просто беше спусната една завеса и темата беше забравена. Очевидно там нещо е открито. Най-вероятно тази информация, след като не се публикува, не се прави достояние на медиите, на обществото – каква е причината да не се прави? Очевидно е, че се прави, за да се използва за други цели – да бъдат държани на каишка зависимите вече лица“, каза той.

Екимджиев е на мнение, че след изборите, ако в новото Народно събрание с различно парламентарно мнозинство, ако има политическа воля “може да се вземе ad hoc решение да се даде възможност да бъдат публикувани записите, направени със СРС-та на хора от протестиращите, от опозицията“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар