Адв. Михаил Екимджиев: Главният прокурор иска да държи президента на къса каишка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
”Президентът, държавният глава, трябва да бъде държан на къса каишка, за да забрави за промените в конституцията за ограничаване на правата на главния прокурор”.

Така адвокат Михаил Екимджиев обвини главния прокурор Иван Гешев, че се опитва да оказва натиск върху президента Румен Радев с вчерашното си питане до Конституционния съд за това за какво и как може да бъде разследван държавният глава.

Според Екимджиев питането е процедурно недопустимо и правно неграмотно.

 

“Въпросите на главния прокурор към Конституционния съд за това какво е “държавна измяна” и кога може да се разследва държавния глава, показат, че не той не разбира основното.  Това е едно профилактиране на президента, казано на полицейски език”, каза ощ Екимджиев пред Би Ти Ви.

По думите му към Конституционния съд не могат да се отправят абстрактни питания. Той трябва да бъде сезиран с конкретен казус, смята адвокатът.

Според него по време на мандата на президента не може под никаква форма върху държавния глава да бъде упражняван натиск – нито под формата на проверки, нито на каквито и да било разследвания. „Смисълът е да се запази интегритета на държавния глава, неговата независимост, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата“, отбеляза Михаил Екимджиев.

 

„Без да е възникнал конституционен казус, няма как да се пита Конституционния съд за щяло и нещяло от неуки юристи. Това искане трябва да бъде отклонено“, убеден е адвокатът.

 

Той бе категоричен, че върху държавния глава не може да се упражнява какъвто и да е правен натиск. Смисълът е да се запази независимостта на президента.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар