Адв. Росен Рашков: Изявленията на ВМРО за промени в посока ”президентска република” и ”нова конституция” са чист популизъм

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Изявленията на ВМРО за промени в посока ”президентска република” и ”нова конституция” са чист популизъм. На една партия оказала се извън властта. ”Патриотите” много бързо забравиха, под какъв „гениален“ проект за Конституция се подписаха, заедно с колегите си от ГЕРБ и НФСБ, само преди няколко месеца. И то въпреки клетвите им, че няма да го сторят.

Опитите да се свири на тази „струна“, при масовата умора от партиите, са изключително опасни. Дълбоко се съмнявам, хората да имат дори и най-бегла представа какво значи „президентска република“, като форма на държавно управление.
При нея, президентът има пълната власт за вземане на политически решения. На практика той събира в своята длъжност цели две държавни институции — на държавен глава и глава на правителството.

И тъй като е избиран пряко от народа става освен най-важният орган на изпълнителната власт, на практика фигура не само равна на парламента, но и напълно независима от него. За президентската република като форма на държавно управление е характерно стриктно разделение на властите – парламент и президент. (законодателна и изпълнителна власт). Много съществен момент е, че президентът не е отговорен пред парламента и формира кабинет не чрез НС, а по своя преценка.

Освен САЩ, президентката република е масово възприета в страните от Латинска Америка. За изненада на много хора, в Европа почти няма такива. Единствените изключения са Беларус и Турция – от 2018г. Във Франция, Русия, формата на държавано управление спада към т.нар. полупрезидентска република(както и Австрия, Полша, Литва, Румъния Украйна и др.,), където между другото президентската фигура има още по-голяма власт, защото може да разпуска парламента и въпреки че de jure, той не е глава на правителството, на практика изпълнителната власт е в ръцете му.

При „чистата“ президентска република, макар да държи изпълнителанта власт, да утвърждава законите като ги подписва и да има право да уволни правителството, не може да разпуска парламента. Парламентът пък от своя страна не може да поиска вот на недоверие, нито на правителството, нито на президента.

Не го гледайте само спрямо настоящата ситуация, в която Румен Радев безспорно се радва на популярност и покрепа. А ако президент беше Борисов? Или Иван Гешев, който изведнъж решава, че не иска повече да е главен прокурор, кандидатира се и печели президентските избори?!

Представете си „служебен“ кабинет, но назначен от Борисов или Гешев, който обаче няма да е за два месеца, а за постоянно. Парламентът не може да гласува „вот на недоверие“. Нито към президента, нито към неговото правителство. Дори не може да гласува нови закони, ако Той не ги утвърди.
Само си представете..

 

Адв. Росен Рашков, “Правосъдие за всеки”, Фейсбук

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар