Адв. Филип Филипов: Граждани, мълчете си! Мълчете си, че Гешев може да пита и за вас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уважаеми граждани. Усещате ли, че нещо не е наред?

Имате ли чувството, че сте си избрали президент, на който много му знае устата?

В една правова държава, каквито претенции имат управниците ни, че е България, президентът не трябва много много да се обажда.

Вижте, например, една Франция.

И тя е парламентарна република, съгласно конституцията им, правителството, определя политиката на управление на държавата, но президентът назначава министър председателят, като има единствено задължението да го избере из между редиците на политическата партия, победител на парламентарните избори.

На практика се получава така, че щом президента на републиката избира и назначава, човека, който ще е министър – председател, то последният, в повечето случаи, ще слуша какво му казва държавният глава. И ето тук се прави паралел с нашата страна. В България е прекалено неудобно президента да дава тон на премиера.

Още по-лошо е, когато президента каже нещо, хората да искат да го чуят. В обществото започна да се прокрадва мисълта, че да се инициира такъв дебат за промени в конституцията, всъщност не е чак толкова лоша идея.

И какво мислите, следва да се направи, когато тази идея има, вече реален риск да се реализира? Пускаме главния прокурор да пита нещо за вас.

От 29 години, от както е приета нашата конституция, за управляващи, държавници и юристи не е имало съмнение и спор, относно разпоредбата на чл. 103 от Конституцията.

Само за пълнота, ще си позволя да вметна, че според същият този член, право да подведат под отговорност за нарушаване на конституцията или държавна измяна президента на републиката има само народното събрание по инициатива на една четвърт от народните представители.

А дали е виновен, се произнася конституционния съд.

Главният прокурор или който и да е друг прокурор няма никаква роля или правомощия в един евентуален такъв казус.

И когато прокурор номер едно реши да попита големите умове, що е то държавна измяна и нарушение на конституцията има само две причини да го направи.

Първата е не разбира нищо от право и никога не е чел конституцията, но е чувал, че има такава, а втората е „…че какво като е президент и на него ще намеря начин да му скроя шапката…“.

Аз  като адвокат, практикуващ в Република България, воден в професията си от принципа „истината се намира в кориците на делото“, считам, че във всеки един от двата варианта е въпрос на доказване и за това не бих си позволил да кажа, коя от двете е действителната причина. Това ще оставя на вас, всеки да реши сам за себе си.

Определено обаче, на президента му размахаха пръст.

С други думи да не се прави много на французин, че франсетата може и да са измислили демокрацията, ама ние тука ще я забраним.

А междувременно, уважаеми граждани, мълчете си! Мълчете си, че Гешев може да пита и за вас.

адвокат Филип Филипов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар