АДФИ да влезе в Народния театър иска проф. Минеков

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Агенцията за държавна финансова инспекция да влезе в Народния театър иска служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той има съмнения, че одитът, който се извършва в първата ни трупа е в интерес на директора Васил Василев. Ако тези съмнения се окажат “достатъчно смущаващи”, Минеков ще поиска външен одит, или намеса на АДФИ, стана ясно по време заседание на ресорната комисия в парламента.

Това е поредната страница от сагата в Народния театър “Иван Вазов”, започнала след като режисьора Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева с “ДПС” и “Изчезвай”. Кръстева бе дългогодишният ръководител на “Връзки с обществеността” на партията на Ахмед Доган. На изборите през октомври пък бе уловена от камерите да придружава Доган до урните за гласуване, което повдигна въпроси.

 

“Съществуват страхове в театъра. Само снощи съм говорил с петима мои познати, работещи там, които се чувстват потиснати и заплашени. Чувстват се неприятно. Трупата е абсолютно е разделена и щетите от това разделение ще бъдат лекувани с години – независимо кой управлява театъра”, посочи Минеков.

 

По думите му скандалът е с политически оттенък.

 

Служебният министър на културата поиска реформа, защото в театъра се канели хора, разказващи вицове, а в операта – театрални актьори и певци. Причината – неизпълнение на издръжката и заплатите.

 

Минеков смята, че наемането на антенданти, подобно на европейски държави с развита култура, може да се окаже успешно. Те трябва да поемат финансирането, а артистичният директор да управлява постановките. Министърът е провел и среща с директорите на Национални държавни институти заради хаос в делегираните бюджети.

 

Относно средствата за сценични изкуства – от думите му стана ясно, че са усвоени 33 млн. лв.

 

“Този път по някакъв начин бяха спасени, но не бяха погледнати заплатите на артистите, които са мизерни”, каза Велислав Минеков.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар