Азербайджан: Армения ни подкрепи за домакинството на КОП29

Азербайджан: Армения ни подкрепи за домакинството на КОП29

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Азербайджан заяви, че Армения подкрепя кандидатурата на страната за домакинство на следващата международна конференция за климата КОП 29 като знак на добра воля, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Баку заяви, че Ереван се е съгласил да не блокира кандидатурата на Азербайджан за домакинството на КОП 29 догодина. Това решение е част от серия от жестове на добра воля за насърчаване на доверието между двете съседки от Южнокавказкия регион.

В съвместно изявление на Азербайджан и Армения освен това се казва, че Баку ще освободи 32 арменски военнослужещи, а Ереван ще освободи двама азербайджански военнослужещи.

“Двете страни потвърждават намеренията си да нормализират отношенията си и да постигнат мирен договор въз основа на зачитането на принципите на суверенитета и териториалната цялост, се казва в изявлението.

“Република Армения и Република Азербайджан споделят позицията, че има историческа възможност за постигане на дългоочакван мир в региона”, се казва също така в съвместното изявление.

“Постигнахме съгласие относно приемане на осезаеми стъпки към изграждане на доверие между двете страни”, се казва още в текста. Двете съседни страни освен това заявяват, че ще продължат дискусиите за прилагане на мерки, които ще изградят още по-голямо доверие.

Баку, където вчера беше на посещение американският помощник държавен секретар Джеймс О’Брайън, заяви днес, че е подготвен да приеме предложение на американския държавен секретар Антъни Блинкън Вашингтон да бъде домакин на среща на външните министри на Азербайджан и Армения.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар