Азербайджан започна военна операция в Нагорни Карабах

Азербайджан започна военна операция в Нагорни Карабах

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви началото на антитерористични мерки на територията, контролирана от самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах.

С цел разоръжаване и изтегляне на формированията на арменските въоръжени сили от нашите територии, неутрализиране на военната им инфраструктура, гарантиране на сигурността на мирното население, както и възстановяване на конституционния ред в Азербайджан, в региона започнаха местни антитерористични мерки“, се казва в изявление на Министерство на отбраната на Азербайджан.Подчертава се, че азербайджанските сили са информирали руските миротворци и Съвместния руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня за своите действия. Министерството на външните работи на Турция е подкрепило действията на Азербайджан. Преди това Баку обвини арменските въоръжени сили, че са обстрелвали позициите на азербайджанската армия в посока Агдам.


Министерството на отбраната на страната подчерта, че гражданските обекти и населението не са мишени. В същото време жителите на Степанакерт в контролираната част на Нагорни Карабах съобщиха за обстрел в покрайнините на града.

Според изявленията на министерството азербайджанските военни „с помощта на високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина се обезвреждат позициите на формированията на арменските въоръжени сили, техните дългосрочни огневи точки, както и бойните средства и военните съоръжения„.

Арменското министерство на отбраната подчерта, че азербайджанските официални доклади и медии разпространяват неверни твърдения за присъствието на подразделения на арменските въоръжени сили, тяхна военна техника и личен състав в Нагорни Карабах. Самата азербайджанска операция беше наречена мащабна агресия в Армения.

Азербайджан разгърна поредната широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах, стремейки се да завърши политиката на етническо прочистване. Цивилни селища, град Степанакерт, други градове и села са подложени на обстрел от страна на Азербайджан под празния предлог за унищожаване на военни съоръжения“, съобщи Арменско външно министерство.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар