Кирил Петков лъжа

азът От Азербайджан – В Пъти По-Скъп, А Не Четири Пъти По-Евтин

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В края на юли Кирил Петков се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и обяви, че България ще получава по-евтин азерски газ, който ще задоволи нуждите на страната.

“Ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, за да не употребя думата “критична” – обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов и поясни:
Противно на очакванията, имаме подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината.

Прословутите договорени седем танкера не са договорени и в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера през 2022 г. и опция за доставка на другите четири през 2023 година.

Освен това не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и трябва да намерим начин – вероятно чрез закупуване от трети страни – на свободни слотове за разтоварване, което допълнително значително ще оскъпи цената на газа, който ще бъде доставен до България.

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска и то от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дни, включително от вчера, е в пъти по-скъпа и то за две трети от договорените количества.

Има и още един проблем – продължи Росен Христов – и поясни, че той е свързан със сериозната финансова криза, в която се намира “Булгаргаз”. Положението е толкова лошо, че компанията е в невъзможност да се разплати дори за вече договорени количества.

Затова в Министерството на енергетиката са минали на денонощен режим на работа и подготвят търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.
“Търсим начини за рефинансиране на “Булгаргаз” и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ” – обясни енергийният министър.

Преди неговото изявление говори министър-председателят Гълъб Донев. Той обяви, че е създал Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача “да предложи решение за овладяване на хаоса и разрухата в сектора”. От Щаба се очаква да предложи решение за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и за намаляване цените на горивата и електроенергията.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики – Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на другите министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите.
“Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще осъществявам лично” – подчерта Гълъб Донев и даде дума, че ще гарантира на българските граждани и бизнес сигурност на доставките, предвидимост на цените и сигурност, че ще има газ до края на отоплителния сезон.

След изявленията Гълъб Донев и министрите му си тръгнаха, без да отговорят на журналистически въпроси и така и не стана ясно спрямо какви цени газът от Азербайджан е бил четири пъти по-евтин и колко всъщност е била цената му, за да се сравнява със сегашните по-високи стойности.
(бел. на р.) Според наши разговори с държавната фирма на Азърбейджан “Азергаз”, предполагаме, че е четири пъти по скъп от цената на “Газпромекспорт”. А Киро Тъпото казва, че е четири пъти по евтин от борсовата цена или цената на американците.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар