Атанас Атанасов

Академици, професори и знакови личности от 7 съюза искат от премиера да уволни министър Атанасов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десетки видни представители на културата и изкуството от 7 творчески съюза и множество сдружения с различен творчески профил се обръщат с отворено писмо към премиера Кирил Петков, в което настояват за уволнението на министъра на културата Атанас Атанасов.

“За 100 дни от неговото управление представителите на гилдията не получиха никакъв отговор какво конкретно ще направи Министерството на културата за преодоляване на двегодишната криза в арт индустрията. Програмите на Национален фонд “Култура” бяха забавени с два месеца. Нелегитимно бяха освободени членове на УС на НФК”, посочват те. И добяват: “Карикатурното поведение на министър Атанасов от миналата седмица разруши окончателно имиджа на Министерство на културата… Той не отговаря на нито един критерий, за да заема този пост – нито на ниво образование, нито на ниво национално и международно признание”, категорични са от Обществото на дейците на изкуството и културата в България.

Писмото е подписано от акад. Антон Дончев, проф. Огнян Герджиков, проф. Валентин Старчев, проф. Георги Костов Йордан Караджов, Димитър Шумналиев, Весела Люцканова и много други.

Ето и пълния му текст:

“ОФИЦИАЛНО ИСКАНЕ НА ОСТАВКАТА НА АТАНАС АТАНАСОВ

ДО Г-н КИРИЛ ПЕТКОВ

Министър-председател на Р България

Уважаеми г-н Петков,

Обществото на дейците на изкуството и културата в България, което включва 7 творчески съюза и множество сдружения с различен творчески профил, се обръща към Вас с настоятелно искане да бъде освободен от длъжност настоящият министър на културата Атанас Атанасов. За 100 дни от неговото управление представителите на гилдията не получиха никакъв отговор какво конкретно ще направи Министерството на културата за преодоляване на двегодишната криза в арт индустрията. Програмите на Национален фонд “Култура” бяха забавени с два месеца. Нелегитимно бяха освободени членове на УС на НФК, а в момента Съюзът на българските писатели, Съюзът на архитектите в България, Съюзът на българските композитори, Съюзът на народните читалища и Съюзът на музикалните и танцовите дейци нямат свои представители в този УС. Там са настанени абсолютно неизвестни и некомпетентни “експерти”, избрани по лични симпатии от министъра, без да се отчете чл. 26 от Закона за закрила и развитие на културата, в който е казано, че творческите съюзи предлагат свои представители.

Карикатурното поведение на министър Атанасов от миналата седмица разруши окончателно имиджа на Министерство на културата. В Европа се присмиват на новоизлюпения “корифей”, на когото ще се поверяват милиони левове за съживяване на българското изкуство, музика, архитектура, музейно и читалищно дело. Съвсем справедливо стотици художници, актьори, музиканти и писатели изразиха публично възмущението си от налудничавото поведение на Атанас Атанасов. Той не отговаря на нито един критерий, за да заема този пост – нито на ниво образование, нито на ниво национално и международно признание. Той е анонимно лице за дейците на изкуството и културата, те не го припознават като авторитет, който би реализирал една успешна културна политика.

Заявяваме открито: настояваме за оставка на министър Атанасов!

Писмото е инициирано от електронното издание Sofia Press и Музей-галерия “Анел” и е подкрепено от следните творци:

Акад. Антон Дончев – писател

Проф. Огнян Герджиков – бивш председател на Народното събрание

Ангел Симеонов – поет и колекционер

Проф. Георги Костов – композитор, бивш министър на културата

Ценко Минкин – композитор, председател на СБК

Акад. Крум Дамянов – скулптор

Проф. Валентин Старчев – скулптор

Йордан Караджов – изпълнител и продуцент

Димитър Шумналиев – писател

Весела Люцканова – писателка

Димитър Томов – писател

Петър Андасаров – писател

Павлина Павлова – поетеса и белетристка

Д-р Анжела Димчева – литературен критик и журналист

Д-р Райна Дамяни – културолог

Елисавета Шапкарева – поетеса

Иван Кюркчиев – импресарио

Ивайло Кицов – музикален критик

Албена Фурнаджиева – поетеса

Николай Янакиев – художник

Светла Георгиева – писател и художник

Цветанка Казасова – художник

Тодор Костадинов – писател и издател

Дили Бозаджиева – дизайнер

Тео Буковски – писател

Мая Панайотова – поетеса и преводачка

Дея Симеонова – учител по изобразително изкуство

Соня Фурнаджиева – поетеса

Васил Венински – писател

Емил Карамитев – писател

Юлий Йорданов – писател

Мария Радушева – поетеса

Подписката е отворена за други, които подкрепят писмото”.

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар