Акад. Петрунов: При ваксината на Файзер не се вкарва нищо “живо”, а изкуствено създадена РНК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

150 ваксини се разработват в момента по света, от тях четири са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение.

До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” имунологът акад. Богдан Петрунов. При ваксината на Файзер” не се вкарва нищо “живо” а една изкуствено създадена РНК. При “Астра Зенека” се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът. Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След две години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на “Файзер” не се вкарва нищо “живо” а една изкуствено създадена РНК. При Астра Зенека” се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов. Решението на правителството да се създаде логистичен център или комисия за този въпрос, е изключително важно. Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при -70 градуса и най-вече на по-ниско ниво – в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на МЗ и НОЩ. Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Автоимунните заболявания са обект на постоянно наблюдение и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае състоянието на болния. Да се генерализира е несериозно, категоричен е академикът.

И при хората с трансплантации принципно няма противопоказания, но пак това трябва да бъде решено от лекуващия лекар, допълни той.

Много важно е да изчакаме до 29 декември, да видим решението на Европейската лекарствена комисия, заяви още веднъж акад. Петрунов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар