Ако няма нови машини, ЦИК може да организира изборите с наличните – Избори – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако не се стигне до договор за доставка на още машини за гласуване, ЦИК ще организира изборите с наличните 9600 машини. 

Ще следим много внимателно ситуацията. Явно е, че акцентът трябва да падне върху подготовката на тези секции, които можем да преценим като по-рискови, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

ЦИК отказва да преговаря цената за поръчката на допълнителни 1500 машини, на които постави максимална цена 6,5 млн. лева. Фирмата изпълнител “Сиела Норма” обаче не може да извърши поръчката срещу тази сума. 

Шефът на Сиела Норма: Консултантът на ЦИК е глупав 

Имам подозрение, че не са правени пазарни проучвания и консултации при определянето на бюджета за допълнителните машини за гласуване, каза по-рано днес изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров по бТВ в отговор на въпроса извива ли ръцете на ЦИК с поисканите 15 млн. лева за новите машини. 

От един месец ЦИК работи и не е напреднал много. Ние много пъти сме ги подсещали, че е хубаво да стартират процедурата и – ако ние не можем да я изпълним, някой друг да я изпълни. В резултат на това свиване на сроковете става така, че май никой друг освен нас не може да го направи и причината за това е само ЦИК”, коментира Тодоров. По думите му “Сиела Норма” не може да си позволи загуба от 6 млн. лв., без да фалира.

Според изпълнителния директор на фирмата с предложения бюджет от 6,5 млн. лв. те могат да осигурят само гласуване с наличните вече 9600 устройства, които бяха използвани и на вота на 4 април. За тях все още не са получили дължимите пари. Този, който е консултирал ЦИК за цената на машините за гласуване, е некомпетентен и доста глупав, бих казал, заяви Тодоров. Според него има няколко варианта, сред които секциите в чужбина да останат без устройства или доставчикът да е друг. 

Тодоров уточни, че процедурата за машините за изборите все още официално не е открита. 

Пробно гласуване в столицата

В столицата днес се провежда поредно пробно гласуване с машини. Близо 70 души гласуваха машинно до 12:00 часа в импровизираната секция в столичното 22-ро училище. Резултатите показват, че те са гласували за по-малко от минута с машините. Много малко от тях гласуват за повече време, съобщи БНТ.  

Според ЦИК анализът досега показва, че за час могат да гласуват с машини около 50 души. 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар