Ако Фандъкова не беше параван на управляваща мафия, отдавна трябваше да е подала оставка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова в пленарна зала поискаха вчера депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ .

Народните представители от левицата пожелаха да изслушат обясненията на премиера и кмета на София относно случая с починалото след токов удар 16-годишно момче. Днес това предложение беше включено като точка в дневния ред и гласувано, но не успя да събере необходимите гласове.

За да говорим по темата от ФАКТИ се свързахме с народния представител от БСП Александър Симов.

„Това изслушване е наше искане още от вчерашния ден. Искаме и Борисов, и Фандъкова да дойдат в пленарна зала, за да кажат какво точно се случи в София и да дадат обяснение как се случи трагедията с 16-годишното момче, кой носи отговорността. От вчера слушаме как Фандъкова се плъзга като скиор по снежна писта и се опитва да прехвърля отговорностите, вместо като нормален човек с достойнство да поеме отговорност и да си подаде оставка“, коментира Симов.

„В тази държава понеже всичко опира до премиера, искаме и Бойко Борисов да дойде и да даде обяснение защо се е стигнало до тук. А и, както се казва, това ще е добре и за самия Бойко Борисов – да дойде поне един път, за да види новата пленарна зала, да я освети с присъствието си, защото той още не се е появявал в нея“, допълни той.

 

 

„Това не е политика на някакво дребно заяждане“, поясни Симов. „Управляващите се опитват да го изкарат така, но това не е политика на правене на някакъв евтин пиар. България беше потресена от тази трагедия и заслужава автентични отговори, а не да гледа как безобразно управляващите се опитват да размият отговорността и да не я поемат. В ситуацията се изисква абсолютно точно и ясно заявяване кой е отговорен, кой е виновен за нея“, категоричен беше той.

„Опасявам се, че тук ще стигнем до ситуация, в която най-накрая виновен ще се окаже някой чистачка, която е замела сняг върху кабела“, каза още Симов.

На въпроса дали има действително основание кметът Фандъкова да подаде оставка в момента, той отговори: „Има всякакво основание. Ако тя беше политик с достойнство, ако беше политик със съвест, ако не беше просто параван на една управляваща мафия, отдавна трябваше да е написала оставката си и да се е оттеглила след този случай. Виждаме обаче, че това няма да стане, а има всякакви основания. Кой, ако не тя носи отговорност за такива инциденти? Да, тя пряко може да не е отговорна, да, има и районен кмет. Има обаче нещо особено в политическата отговорност – тя винаги се носи не отдолу нагоре, а отгоре надолу“.

„Виждаме, че за пореден път на ГЕРБ някой друг им е виновен. За пореден път те нямат вина за нищо. Е, кога точно ще поемат отговорност за каквото и да е?“, каза още Симов.

Той беше категоричен, че БСП ще продължи с настояването си депутатите да изслушат Борисов и Фандъкова. „Няма да се откажем, защото аз виждам какво става при моите колеги, на мен ми звънят много хора – хората искат тази тема да бъде поставена някъде, където да бъде дебатирана не по обичайния перверзен начин на прехвърляне на отговорност на ГЕРБ, а някой да ни даде информация какво се е случило, как е станало, кой е замесен, има ли корупция. Днес Фандъкова в половин уста призна, че може някой в общината да е взимал пари за тези незаконни павилиони и това е още едно основание за оставка, още едно основание за явяване в залата“, каза Александър Симов.

„Тази история събра обществения фокус, тъй като това не е история за просто един оголен кабел, за просто една техническа грешка. Това е история за корупцията, която отнема човешки животи, за абсолютното корупционно бездушие, което вече е смъртоносно за българските граждани. Точно заради това хората се вълнуват от казуса и точно заради това ние ще продължим да го поставяме“, коментира той.

„Смятам, че това е трагично проявление на ярък корупционен акт. Оставката не може да върне човешки живот, но е началото на процес на промяна. Ако Фандъкова си беше подала оставката, Столичната община трябваше да бъде одитирана отгоре до долу, цялото управление на ГЕРБ трябваше да бъде одитирано, да бъде разследвано, тъй като никой не може да ме убеди, че тук не са замесени хора от възможно най-висшите ешелони. Дори и те пряко да не са взели подкупа, те са създали атмосфера, в която всеки чиновник си въобразява, че може да натрупа пари, щавейки бизнеса, щавейки хората, които са искали да правят такива павилиони. Цялата тази схема вече води до човешка смърт. Тук оставката не може да върне живота, но оставката е началото на някакъв оздравителен процес. Без нея, гангрената продължава, загнояването продължава“, каза Александър Симов в края на разговора.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар