Активистка от екипа на Навални напусна Русия, за да избегне арест

Активистка от екипа на Навални напусна Русия, за да избегне арест

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Активистка от екипа на руския опозиционер Алексей Навални каза пред Ройтерс, че е напуснала Русия, за да избегне арест. В същото време двама от водещите представители на екипа на опозиционера заявиха, че са получили писма със заплахи към тях и семействата им.

Виолета Грудина, на която беше забранено да се кандидатира на местните избори в арктическия пристанищен град Мурманск, не уточни къде е отишла, нито кога и как е заминала.„Нямаше голям избор. Името ми е в списък с лица за издирване в Русия и ме очаква затвор“, посочи Грудина в кратко съобщение, изпратено по чат приложението Телеграм.


Тя се присъединява към редицата опозиционни фигури, напуснали Русия през последната година поради репресии, които се засилиха след изпращането на Навални в затвора, отбелязва Ройтерс.

Впоследствие неговата политическата мрежа беше разбита и забранена като екстремистка. Навални все още е в затвора. Той и най-близките му сподвижници бяха включени в официален списък с „терористи и екстремисти“.

Днес екипът му съобщи, че двама от тези негови сподвижници, които сега живеят извън Русия, Иван Жданов и Леонид Волков, са получили анонимни писма, в които пишело: „Знаем къде живеете. Не искаме вие и вашите семейства да се чувствате в безопасност, искаме да си спомняте това, когато вършите дейността си“.

Волков заяви в Инстаграм, че „писмото от Родината“ било доставено на адреса, където живее.

„Получихме тези писма по същото време, когато бяхме включени „в списъка на екстремистите и терористите“, а това не прилича на съвпадение: знаем какви методи използва Путин срещу тези, които смята за терористи, нали така? Но ние няма да променим нищо в дейността си.“

Грудина възнамеряваше да се кандидатира за място в общинския съвет на Мурманск на изборите през септември, докато репресиите набираха сила.

След като не беше допусната да участва в надпреварата обаче, тя заяви, че е станала жертва на зрелищна кампания за сплашване, при която било стреляно по офиса й. В един момент тя заяви, че е била настанена в болница за лечение на КОВИД-19, което нито била искала, нито се нуждаела от него.

Кремъл отказа да коментира твърденията на Грудина. Оттам отричат да нападат опозиционни политици и казват, че всеки бива предаден на съд само ако е нарушил закона.

По онова време местното кметство и губернаторство не отговориха на запитванията за коментар на твърденията на Грудина, отбелязва Ройтерс.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар