Актьори от Народния театър с писмо до Минеков. Той: Такива подписки изхвърлям в коша – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Актьори от Народния театър с писмо до Минеков. Той: Такива подписки изхвърлям в коша

inews.bg/Марио Евстатиев

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра. Артистите изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.Публикуваме текста без редакторска намеса:


Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

●      Събра сериозен режисьорски екип;

●      Отвори сцена за млади режисьори;

●      Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

●      Откри нови сценични пространства;

●      Възстанови неправомерно свалени представления;

●      Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

●      Повиши актьорските възнаграждения;

●      Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

●      Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

По-късно темата коментира и културният министър Велислав Минеков. Той разкри, че в договорите на Александър Морфов и съпругата му – актрисата Рени Врангова, фигурира клауза, че по всяко едно време на денонощието може да се изиска от тях алкохолна проба. Това условие било заложено единствено в техните трудови договори.

Министърът на културата каза още, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър – Васил Василев. Проф. Минеков допълни, че ще изчака резултата от назначената проверка. „Решението е в ръцете на директора. Ако той не извади сам себе си от блатото, то блатото ще бъде пресушено“, каза още министърът.

„Срокове не мога да поставя, но едва ли такава проверка става за един ден“, каза още той. „Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето“, обяви Минеков.

Актьорите Албена Колева и Валери Йорданов изразиха съмнения, че колегите им, които са подписали отвореното писмо, са били притиснати от директора. Самите те разказаха за случаи, в които са били привиквани на частни разговори с Василев, при които той им „размахвал” длъжностните характеристики.

„Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата. Министърът на културата ѝ отговори: „Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже”.

Той нарече споделеното от Колева и Йораданов „откровена форма на насилие”. „Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше Минеков.

Припомняме, че режисьорът Александър Морфов обвини пиара на Народния театър Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече „насилник“. С писмо до медиите Морфов, който е главен режисьор в Народния театър, призна, че той е написал „Изчезвай“ на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. Повод за действията му бил фактът, че Кръстева придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция в деня на вота на 2 октомври. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

Самият Минеков поиска пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар