банка

Акциите на „Дойче банк“ се сринаха, банковата криза се пренесе и в Европа

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на акциите на германската банка „Дойче банк“ продължават низходящия си ход за трети пореден ден, след като вчера рязко скочи стойността на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) – своеобразна „застраховка“ срещу риска от неизпълнение. Това подхрани опасенията относно цялостната стабилност на европейските банки, съобщи Ройтерс.

Акциите на „Дойче банк“, които загубиха една пета от стойността си този месец, изтриха още цели 10,87 на сто към 12:05 часа бълг. време, до 8,32 евро за акция. Те спаднаха с 3,2 на сто при затварянето на вчерашната търговия, докато суаповете за кредитно неизпълнение на банката се поскъпнаха до 173 базисни пункта спрямо 142 базисни пункта през предишния ден, по данни на „Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс“ (S&P Global Market Intelligence).

Това бележи най-голямото еднодневно покачване на суап книжата в историята на „Дойче банк“, сочат данни на „Рефинитив“ (Refinitiv).

Индексът на европейския банков сектор (STOXX Europe 600 Banks Index) отбеляза една от най-волатилните си седмици от близо една година насам. Към 12:20 часа бълг. време индексът беше надолу с 5,16 на сто, насочвайки се към месечен спад със 17 на сто.

На всички водещи фондови пазари в Европа спадът се задълбочава –  основният индекс в Париж е надолу с 2,11 на сто, в Лондон – с 2,03 на сто, във Франкфурт – също 2,03 на сто, в Милано – 2,51 на сто.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че няма причина за притеснение относно състоянието на „Дойче банк“, след като акциите на кредитора рязко спаднаха. „Дойче банк“ е модернизирала и организирала начина си на работа. Тя е много печеливша банка. Няма причина за безпокойство“, заяви Шолц след срещата на върха на лидерите на ЕС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар