Акциите на iRobot се сринаха със 17%, след като Европейската комисия изрази опасение от сделката с Amazon

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Акциите на iRobot се сринаха със 17% в понеделник, след като Европейската комисия изрази опасения, че планираното придобиване на iRobot от Amazon за 1,7 млрд. долара може да ограничи конкуренцията на пазара на роботизирани прахосмукачки. Комисията започна подробно разследване на сделката през юли и планира да се произнесе с решение до 14 февруари 2024 година.

Резултатите от това разследване могат да бъдат от решаващо значение за бъдещето на сделката. В своето изявление Европейската комисия уведоми Amazon за предварителна констатация, която сочи възможни ограничения на конкуренцията в сектора на прахосмукачките роботи.

Говорител на Amazon подчерта в изявление за CNBC, че компанията работи активно с Комисията за разрешаване на възникналите проблеми. Той отбеляза, че iRobot, който е подложен на значителен конкурентен натиск, предлага иновативни и практични продукти. “Amazon разполага с ресурси, за да ускори иновациите в iRobot, да инвестира в ключови характеристики и да намали цените за потребителите” – посочи той.

Сделката се разглежда и от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) и Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA). През юни CMA направи изявление, че сделката няма да доведе до значително намаляване на конкуренцията на пазара в Обединеното кралство. След изявлението на Европейската комисия търговията с акции на iRobot беше временно преустановена. Акциите на Amazon от своя страна поскъпнаха с около 1,4 процента.

Разследването на Европейската комисия подчертава необходимостта от стриктно прилагане на законодателството в областта на конкуренцията в условията на бързо развиващия се цифров пазар. Решението на Комисията ще окаже значително влияние не само върху съдбата на сделката между Amazon и iRobot, но и върху целия пазар на роботизирани прахосмукачки. В тази ситуация въпросът за баланса между иновациите и запазването на здравословната конкуренция е особено актуален и изисква обмислен анализ и балансирани решения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар