Акционери на Tesla съдят Илон Мъск заради xAI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обвиненията към ексцентричния милиардер са, че пренасочва човешки и информационни ресурси от Tesla към xAI, поставяйки автомобилната компания в неизгодна пазарна позиция.

Едно трябва да му се признае на Илон Мъск – изключително поляризираща фигура е. Някои го харесват, други му се възхищават, а трети не могат да го понасят.

Такъв е случаят с част от акционерите на Tesla, които завеждат поредно дело (честно, вече им изгубихме бройката) срещу най-богатия човек в света заради неговата работа покрай xAI. В съдебните документи, ищците обвиняват Мъск, че умишлено пренасочва човешки и информационни потоци от Tesla към новото си отроче xAI, което е фокусирано върху разработки в сферата на изкуствения интелект.

elon-musk-xai

Според тях това нарушава не само моралните и етични норми, които се очаква той да спазва, а е и конфликт на интереси, тъй като през последните няколко години самият Мъск е настоял профилът на компанията да се измести от изцяло автомобилен към такъв, който поставя акцент върху роботиката и изкуствения интелект – ход, донесъл на Tesla милиарди.

Припомням ви, че съвсем наскоро от xAI обявиха, че са набрали $6 милиарда под формата на ново финансиране, за да може да пуснат първите си продукти на пазара, а само преди дни бъдещето на изпълнителния директор на Tesla в компанията бе поставено под въпрос, ако не му бъдат изплатени едни мънички $56 милиарда под формата на дивиденти. Като за финал, ексцентричният милиардер заплаши Apple с пълна забрана на техните устройства във всички свои компании, заради интеграцията на ChatGPT в предстоящия iOS 18.

CHATGPT copy

Въобще, трябва да му го признаем на Илон Мъск – определено знае как да стои закотвен в новините. Щеше ни се обаче да беше за нещо по-позитивно и напредничаво, както бяхме свикнали едно време.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар