Стояна Георгиева

Акцията за “Труд” е абсолютно изплискване на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Акцията на ГЕРБ в защита на в. “Труд” е “абсолютно изплискване”. Така главният редактор на “Медиапул” Стояна Георгиева коментира т.нар. флашмоб пред сградата на Министерството на културата в знак на протест срещу решението на държавата да изгони всекидневника от свой имот в София.

Спорът започна през август, когато ведомството изпрати предизвестие за прекратяване на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на “Труд”. Решението предизвика остра реакция от страна на изданието, както и обвинения в посегателство срещу свободата на словото от политици от ГЕРБ. Министерството твърди, че наемателят дължи близо 150 000 лева за наеми и режийни.

“Наистина не виждам ГЕРБ от каква позиция са тръгнали да правят тези изпълнения при положение, че техният лидер и министър-председател се обръщаше към репортерките с “мисирки”, коментира във вторник Георгиева.

По думите ѝ е имало достатъчно време за реакция от страна на “Труд” “най-нормалното нещо в един пазар” е, че “този, който предоставя площите, може във всеки един момент да си ги поиска, особено когато е имало и такива утежняващи обстоятелства”.

Ето пълния текст на интервюто:

– За репресия и удар върху свободата на словото ли можем да говорим в случая с редакцията на в. “Труд”?

– В случая можем да говорим за едно абсолютно изплискване от страна на ГЕРБ. Казвам го без никакво преувеличение и според мен даже това не е достатъчно силна дума. Тези хора просто се самозабравиха. В някаква тотална безпомощност, те вече вървят и непрекъснато говорят глупости и лъжи, и неистини, по най-различни въпроси.

За каква репресия става дума при положение, че тук никой няма никакви претенции към тази медия? Нито иска да я спре, нито иска да упражнява влияние върху редакционната ѝ политика.

Редакцията на в. “Труд” е запечатана заради спор за наем. Медията обяви “гражданско неподчинение”

Просто става въпрос за това, че тази медия е настанена в една държавна сграда. Министерството на културата иска да ползва тази сграда. То е в пълното си право. А на всичкото отгоре, тази медия не си е плащала редовно наема и доколкото разбираме все още има задължения. И отделно безочието на главния редактор и собственик на медията Петьо Блъсков…

Може би, част от вашите зрители си спомнят, в зората на демокрацията, Петьо Блъсков – първи приятел на шефа на Първа частна банка Валентин Моллов, как се самоопределяха “честните частници”, така той наричаше Петьо Блъсков и себе си “честен частник”.

И сега какво излиза? Че “честният частник”, иска да стои на държавната ясла. Какъв е проблемът просто да освободи тази сграда? Има толкова много други сгради. Самият той в момента е инвеститор и си строи една огромна офис сграда. Инвестирал е в нея. Аз не виждам какъв е проблемът.

ГЕРБ оглави флашмоб пред културното министерство в защита на в. “Труд”

И наистина не виждам ГЕРБ от каква позиция са тръгнали да правят тези изпълнения, при положение, че техният лидер и министър-председател се обръщаше към репортерките с “мисирки”, при положение, че техният министър на културата Вежди Рашидов си е позволявал абсолютно безобразно отношение.

Вие си спомняте заплахата към водещ в Българска национална телевизия. Да не говорим, че пък през последните години това, което се е случвало с уволнението на журналисти в редица медии, Вие най-добре си спомняте и в Нова телевизия, когато бяхте принудени да напуснете, тогава беше пълна тишина. Нямаше никакво отношение – дори просто така да излязат и да изразят мнение за това, което се случва. Не, такова нещо нямаше.

“FB/Boyko Borissov”. Как премиерът си осигури медийно присъствие без журналисти

Защото какво беше в България? Всеки неудобен става обвиняем, независимо дали е граждански активист, опозиционен политик, издател на независима медия. И това нещо подемано от прокуратурата, продължавано от КПКОНПИ, от ДПС, от ГЕРБ като политическа реторика, и с медийните бухалки, като допълнение на този инструментариум.

Всъщност това е завладяната държава. И затова неслучайно България при управлението на Борисов се сриваше все по-надолу и надолу в класацията за свободна на медиите.

Така че в момента ние наблюдаваме един пълен цирк и абсурд. Пак повтарям – няма никакви претенции към тази медия. Нито някой иска да я затваря, нито някой иска да ѝ сменя редакционната политика.

– Ако излезем от това, което правят ГЕРБ в момента, като рупор на свободното слово и акциите, които провеждат… Действията на културния министър по отношение на вестник “Труд” – доколко те на са плод по-скоро на лични амбиции, отколкото на някакви наистина честни и коректни бизнес отношения?

– Възможно е. Все пак ние сме свидетели, че от лятото насам министър Минеков беше викан, той е говорил и пред парламента на парламентарен контрол, изнасял е данни.

Имаше достатъчно време – те не са били заставени да напуснат от днес за утре. И в края на краищата най-нормалното нещо в един пазар – в случая наема на помещение – е този, който предоставя площите, може във всеки един момент да си ги поиска. Особено когато е имало и такива утежняващи обстоятелства.

То освен че имаше неплатени сметки, г-н Блъсков ползва пространството пред сградата като паркинг. Там не само колите на редакцията, но и някакви други коли, вероятно на негови фирми, паркират. Охраната на сградата данъкоплатците я плащат.

Някак си това не е нормално. Аз съм съгласна, че вероятно има някакъв елемент на вендета. Срещу Велислав Минеков Вежди Рашидов заведе дело, но така или иначе дори да признаем, че има такъв елемент на отмъщение на силния човек на деня, не можем да отречем, че той няма право.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар