Как се вкарва дете в хубава детска градина в София: технология измислена от ГЕРБ

Детски градини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как се вкарва дете в хубава детска градина на София, без то да е било класирано и без да има такова право? Технологията на неправомерния прием превръща участниците по веригата родители-директори-община в истински фокусници, а изпълнението на задачата включва не само телефонни разпореждания “от горе” и несъществуващи болести на децата, които им осигуряват предимство.

Случва се дори някое прието и ходещо на градина дете изведнъж да “изчезне” за нуждите на желаещия да освободи бройка, за да вкара друго.

Точно това се е случило с майка, която се свърза с OFFNews, за да разкаже шока, който е преживяла, вземайки повод от шума, който се вдигна тези дни по медиите заради разминавания между системата за прием на децата (на Столична община) и националния регистър на МОН, който не е общодостъпен и в който фигурират всички записани деца в страната по общини и детски градини.

Регистърът показа много повече реално записани деца в София, отколкото посочват от общината, носпоред зам.-кмета Тодор Чобанов това не говори, че има схема за прием по “втория начин”. Показвало само разликата, дължаща се на броя приети с хронични заболявания и специални образователни потребности.

И все пак в начина на прием има доста, да ги наречем, странности. Такава се случила с майката, да я наречем Мария за нуждите на нашия разказ. През 2011 г. дъщеря ѝ е приета в яслена група в градина в София. След три години и няколко месеца тя решава да запише и сина си там, като използва предимството, което дава фактът, че сестричката му е там. Озадачена е от точките, които той получава – по-малко от очакваното – и пита как са формирани те. “Сестра му е там на градина – не се ли полагат допълнителни точки”, пита майката. Отговорът на служител с администраторски права в системата на Столична община я шокира: в профила на детето пише: “Отписан по желание на родителите” през 2012 г.

Мария няма достъп до този надпис в профила, никога не е отписвала детето си, нито пък съпругът ѝ. Нещо повече – то редовно е ходило на градина през всичките тези 3 години и няколко месеца.

 

Въпреки че регистърът на МОНН не е публично достъпен, тя успява да провери статуса на дъщеря си. Дъщеря ѝ е в него, няма и следа от отписване. Казано с други думи, държавата продължава да превежда пари на градината за детето ѝ. Фиктивното отписване е станало само в общинската система за прием, а нейното обяснение: за да бъде освободена бройка и да бъде вкарано друго дете.

Мария вдига скандал, а директорката я уверява, че не е подозирала за “отписването”. За да не стигне скандалът по-далече, например до медиите, тихомълком и синът на Мария е приет.

Кой е отписал детето, щом не са родителите? Попитахме дирекция “Образование” към Столична община кой има право да оперира в системата. “Дирекция “Образование” не администрира системата за кандидатстване и прием в детските градини и ясли, а “Комуникации и IT”, ни отговориха оттам. Дали компютърджия би отписал дете на своя глава, без да му е наредено е въпрос, на който оставяме читателите да отговорят. Освен тях право на достъп имат и директорите, но само до информацията за собствените си градини, пишат още от общината в отговор на запитването на OFFNews. Директорката на въпросната градина обаче е категорична, че не е знаела, камо ли да го е направила.

“Основният проблем при приема касае първите деца в семействата – споделя Мария. – Често невъзможните за покриване критерии за вход се преодоляват с “връзки” – било то с обаждане “от горе” до директора, както беше в моя случай, било с рушвет. Знае се кои са посредниците между директорите и родителите, а сумата варира от 3 000 до 5 000 лева.”

Не винаги се дава цялата сума накуп. Понякога плащаш например за спорт, който вече е бил платен от друго място, споделя друг родител. Родителите са доволни, посредниците са доволни, директорите – също, а явно те отчисляват суми нагоре по веригата, за да се мълчи, разсъждава той.

Такива твърдения досега не са били доказани. Нито един случай не е бил изведен на показ. Няма доказателство нито за обажданията “от горе”, нито за подкупи.

Името на майката е променено и не споменаваме имената на децата ѝ по нейно желание. Освен с разказа ѝ разполагаме с писмената кореспонденция, която е водила с администратор в системата за прием на Столична община, който пише, че детето е било отписано.

източник: Offnews

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар