АЛАРМА! Грипна епидемия в тези райони на България!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Регионалните здравни инспекции в Стара Загора и в Силистра обявиха грипна епидемия. В града на липите се спират и учебните занятия от 16 до 18 януари. 

Заболеваемостта в Силистренско е 329 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Граничното ниво на заболеваемост за района е 290 на 10 000 души.

От утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. Спира се профилактичната дейност – женски консултации, профилактични прегледи и консултации на деца и възрастни.

В отделенията на лечебните заведения се въвежда строг пропускателен режим, ограничава се и плановият прием. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия. Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се масовите прояви.

Директорът на РЗИ-Стара Загора д-р Златина Нанева обяви грипната епидемия и съобщи, че през последната седмица е регистрирана висока заболеваемост – 264,84 души на 10 000. Анализите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват наличие на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи.

РЗИ – Стара Загора препоръчва да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ . В заведенията за извънболнична помощ да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

Препоръчва се на старозагорци да ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Ежедневно ще се контролира заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Още няколко области са пред грипна епидемия. Според последните обработени епидемиологични данни с много висока заболеваемост са Бургас, Ямбол, София, Сливен и Пловдив.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар