АЛАРМА: Метрото е опасно! Строят го гербаджийски фирми без опит (криминална схема)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Narod.bg алармира – метрото е опасно, защото се строи от гербаджийски фирми без грам опит и в нарушение на закона, алармира източник от фирмата-собственик на подземната железница – „Метрополитен” ЕАД.

Фирма, която е подала оферта за един от участъците на третата метролиния – от ул. „Шипка” до зала „Арена Армеец”, не покрива изискванията на „Метрополитен” за участие в търга, показва справка на Narod.bg в профила на купувача.

Десислав Герданов го играе бизнесмен

Въпросната компания е „Интерхолд” и е еднолична собственост на 36-годишния Десислав Герданов – сина на бившия кмет от ГЕРБ в Копривщица Генчо Герданов. Фирмата е известна с това, че строи предимно обекти от гражданското строителство – жилищни сгради, както и ВиК обекти приоритетно в общини, в които управлява хунтата на Бойко Борисов.

Да се състезаваш без да отговаряш на изискванията

Бъдещият строител на новите участъци няма опит в метростроителството. Освен това не отговаря на нито едно от посочените изисквания, установи Narod.bg.

В условията на „Метрополитен” е записано, че компаниите, които могат да участват в надпреварата за новия участък от третата метролиния трябва да имат поне 85 млн. лв. оборот от проектиране и строителство за последните три години, да са изградили поне една подземна метростанция по милански метод и половин километър релсов път.

Новият играч сред кандидатите за метростроителство не отговаря нито с финансовото си състояние, нито с опита си.

Според данните, публикувани в КСБ, за последните три години оборотът на „Интерхолд” е 45 млн. лв. Фирмата не е строила тунели, както и релсов път.

Въпреки това офертата е подадена. Вероятно това е, защото компанията е силна чрез политическите си връзки, а не с опита и ресурсите си.

Само до 2019 г. семейната фирма на копривщенския кмет „Интерхолд” е взела самостоятелно или в консорциум 15 785 580,55 лв. от обществени поръчки.

„Най-голямата е в една от най-бедните и най-малките общини в България – селската Угърчин, която е сключила договор с явно много харесваните строители за 2 198 964,88 лв.

Това е огромна част от бюджета на въпросната община. Второ място заема отдавна фалиралата и с блокирани сметки от години Община Перник с 1 211 301,52 лв.

Погледнато сумарно, до 2019 г. София е клиент номер 2 на „Интерхолд”. Столичната община има един договор от 787 886, 10 лв., но отделно поръчки са направили администрациите на Район Надежда – 602 011 лв. и управляваният от тъмносиня кметица от ДСБ Район Средец за 299 388 лв.”

Странни участници и победители

Около участниците в надпреварата за новите участъци от третия лъч на метрото има и други интересни факти. Например, за една от позициите оферта е подал само един участник. Така се получава т.нар. надбягване с един кон, при което реално няма кой да се състезава.

Сред желаещите да вземат метростанция от ул. „Шипка” до бул. „Цариградско шосе” е и компанията „Монолит”, която напоследък се очертава като новия любимец на „Метрополитен”, пълен с калинки на ГЕРБ. Дружеството спечели метростанция на бул. „Вазов” отново без да отговаря на изискванията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар