Албания вече е космическа държава

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двата сателита „Албания 1“ и „Албания 2“ бяха изведени в орбита с помощта на ракетата Falcon 9 на съвместната със SpaceX мисия Transporter 6 от Space Launch Complex 40 (SLC-40), който се намира на Атлантическото крайбрежие в американския щат Флорида, съобщи АТА, като се позова на съобщение на албанския премиер Еди Рама.

От днес Албания има повече високотехнологични способности, за да контролира, защитава и администрира територията (си), като осигурява в реално време важни данни за серия от аспекти, ключови за устойчивото развитие (на страната)„, написа премиерът Рама.Сателитите „Албания 1“ и „Албания 2“, за чийто изпълнител на проекта за извеждане в орбита бе избрана американската компания Satellogic USA Inc., ще осъществяват пълен контрол над територията на страната. Те трябваше да бъдат изстреляни през март и юни 2022 г., но това не се случи заради провал на тръжните процедури и липса на кандидати за изпълнител, припомнят албанските медии.


В края на септември 2022 г. Националната агенция за гражданска защита на Албания и оператора Satellogic USA Inc. подписаха договор за сателитни услуги на стойност шест милиона долара.

Договорът се състои в използването на двата спътника за период от три години за наблюдение на територията на Република Албания, развитието на техническия и професионален капацитет на Република Албания за използване на сателитната услуга, обработката на геопространствена информация, както и предоставянето на сателитни изображения и други компоненти във връзка с тях.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар