Албания отива все по-напред към ЕС

Албания отива все по-напред към ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес в Тирана, че Албания е изпълнила всички условия за започване на преговори за членство и че преговорите трябва да започнат възможно най-скоро, предаде Албанската телеграфна агенция (АТА).

Шарл Мишел е на балканска обиколка, която включва посещения в Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина. Днес той ще замине за Босна.На съвместна пресконференция в Тирана с албанския премиер Еди Рама Шарл Мишел даде уверения за пълния ангажимент на ЕС за интеграцията на Албания.


„Албания е част от европейското семейство и ЕС остава основният партньор на Албания и най-големият финансист за Албания“, каза Шарл Мишел.

Той напомни, че през юни ще има среща на 27-те лидери на ЕС и лидерите на Западните Балкани.

Премиерът Еди Рама каза, че Албания се намира на съвсем различно ниво на съвместно съществуване в европейската политическа рамка в резултат на все по-ясно изразената воля на Европейския съюз, на властите в Брюксел, да приближат Западните Балкани към ЕС.

„Чувстваме се много горди, че сме част от общия фронт, който в момента повече от всякога се изправя срещу злото предвид военния конфликт в Украйна“, каза Рама.

Той посочи, че е обсъдил с председателя на Европейския съвет общата ситуация, ангажиментите и предизвикателствата по отношение на войната в Украйна и предстоящото заседание на Европейския съвет, на което темата за официално начало на преговорите по присъединяване на Албания и Република Северна Македония е в дневния ред. Рама каза, че с Мишел са разговаряли също за реформите в Албания, регионалните отношения, инициативата „Отворени Балкани“ и вътрешните предизвикателства пред региона.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар