Албин Курти е новият премиер на Косово

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът на Косово одобри Албин Курти от движение Самоопределение за премиер на страната, предаде Ройтерс. Той ще заема поста за втори път.

За него гласуваха 67 депутати, а 30 “против” от 120-местния законодателен орган. По-рано днес той представи приоритетите си, като каза, че главните са борбата с корупцията и създаването на работни места в Косово, което с е с най-младото население в Европа и в което безработицата е около 30 процента.

Ако иска да се присъедини към ЕС, Косово ще трябва да подобри отношенията си със Сърбия, която също кандидатства за еврочленство. Курти днес каза, че ако Сърбия не признае независимостта на Косово, не може да има нормализиране на отношенията.

Относно пандемията Курти каза, че правителството иска 60 процента от населението на Косово да бъде ваксинирано до края на годината, но кампанията все още не е започнала.

Новият кабинет ще се състои от 15 министри и трима вицепремиери, осем от министрите представляват движението “Самоопределение”.

На 25 март 2020 г. парламентът на непризнатото Косово гласува вот на недоверие на правителството на Курти, което продължи само около 50 дни. Причината беше несъгласието в коалицията “Самоопределение” и Демократичния съюз на Косово, създадена от резултатите от изборите на 6 октомври 2019 г. създадена от резултатите от изборите на 6 октомври 2019 г.

След това парламентът на Косово одобри нов кабинет на 3 юни 2020 г., оглавяван от представителя на Демократичната лига на Косово Авдулах Хоти. Новият премиер обаче не издържа дори една година. Изборът му е обявен за противоконституционен и на 14 февруари 2021 г. се проведоха нови предсрочни парламентарни избори, в резултат на които лявото движенеие “Самоопределение” победи на изборите с  47,85% от гласовете.

Вотът се проведе на фона на икономическа криза и блокирани преговори със Сърбия. Активността бе висока въпреки лошото време и пандемичните ограничения.

Курти бе фаворитът за премиер. Новият кабинет ще се изправи пред предизвикателството да изправи икономиката на бедната страна на крака и да намали безработицата след борбата с пандемията, както и да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията.

От обявяването на независимост през 2008 г. в Косово няма нито едно правителство, което да е завършило мандата си.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар