Александър Морфов: В нашата държава липсва чест и достойнство – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Александър Морфов: В нашата държава липсва чест и достойнство

Диана Костова-Георгиева/БНР

“В нашата държава липсва чест и достойнство. Тя се управлява от една политическа амнезия”. Това заяви режисьорът Александър Морфов по време на протестно шествие, започнало от Министерството на културата.Чест и достойнство-това беше веруюто на офицерството в България. Господин президент, като висш офицер, трябва най-добре да знаете тези думи, но вие се превърнахте в политик, за който тези думи нямат никакво значение“.


Протестното шествие е организирано от “Движение за култура”. В него се включват поддръжници на уволнения от Народния театър режисьор. Протестиращите ще преминат през МС ще завършат похода си пред Президентството. Те настояват за реформа в културния сектор и законови промени. 

“Движение  за култура” ще депозира своите искания  при президента, премиера и министъра на културата. “Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите”, се казва в отворено писмо, публикувано във Фейсбук профила на режисьора Лилия Абаджиева.

Ето пълния текст на писмото:

“Уважаеми господа управляващи Републиката,

Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина.

Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на “служителя Александър Морфов” (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране.

Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.

Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност.

Уважаеми господа управляващи Републиката, ние се обявяваме за създаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

Декларираме, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.

 

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар