Александър Пулев: Пари за иновации има, работим на пълни обороти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пари за иновации има, работим на пълни обороти да подсигурим ресурс в този критичен момент за българския бизнес. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който взе участие в провеждащия се София Тех Парк форум на тема „Новата европейска иновативна стратегия – възможности и предизвикателства“ (New European Innovation Agenda), насочена към свързване на местните екосистеми за иновации, създаване на нови работни места и подкрепа за стартиращи компании.

Във форума участват още европейският комисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков и различни експерти в областта.„Да, намираме се в условия на служебен кабинет, но държавата продължава да работи на пълни обороти. В пълен синхрон всички агенции и структури имаме един ясен приоритет, отвъд всякакви политически и партийни линии, а именно да продължаваме да подкрепяме хората и бизнеса, така че да има устойчивост. Това е основен приоритет – хората да не бъдат заложници на политически кризи“, посочи министър Пулев, цитиран от БТА.


Той обяви, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, през Министерството на иновациите и растежа, общо 600 млн. лева ще бъдат на разположение на български малки и средни предприятия. „Основният фокус са иновациите“, обясни той. Пулев допълни, че първата процедура по плана, свързана с технологичната модернизация, вече е отворена и има общ бюджет в размер на 260 млн. лева.

„Остават още три процедури. Работим усърдно с екипа до края на годината да подсигурим още ресурс“, увери служебният министър на иновациите и растежа. Александър Пулев припомни още, че паралелно с Плана за възстановяване и устойчивост продължава и работата, свързана със средствата, които идват от структурните фондове. В по-напреднал етап на развитие са две програми, стана известно от думите на министъра, където общият ресурс е около 5 млрд. лева.

С нововъведенията нашите предприятия остават конкурентоспособни, смята Бойко Таков. Внедряването на иновациите е много съществена част за нашата икономика, посочи той пред участниците на форум.

„Пари има и то не малко. Проблемът е в регулярността на средствата, които стигат до бизнеса“, смята Бойко Таков. Той допълни, че често намирането на финансиране за реализиране на различни проекти зависи от находчивостта на самите компании.

Сашо Пенов: По иновации българските предприятия се намират под средното ниво за ЕС

Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия управлява Националния иновационен фонд, който има нужда от дофинансиране, за да достигне до по-големи мащаби. Опитваме се и правим постоянни промени в неговите правила, така че да бъде все по-адекватен и полезен за компаниите, каза още Бойко Таков. Според него най-голямото надграждане се очаква с приемането на бъдещ Закон за иновациите.

Таков припомни, че компаниите могат да разчитат на подкрепа и от „Програма ЕВРОСТАРС“, където проекти изпълняват компании от различни държави в условия на трансгранично партньорство.

Инициативата за форума е на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и на платформата „Български иновационен форум“, с подкрепата на София Тех Парк, която обединява десетки иноватори, инвеститори, финансови институции, стъртъп проекти, представители на бизнеса, науката, политиката и гражданското общество.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар