Алексей Мордашов вече е най-богатият руски бизнесмен: $30 млрд.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Състоянието на мажоритарния собственик на руската компания “Северстал” (Severstal) Алексей Мордашов и неговото семейство за първи път достигна 30 милиарда долара. Към днешна дата това го прави най-богатия бизнесмен в Русия, сочат данни на приложението на американското сп. “Форбс” – Forbes Real-Time.


Уорън Бъфет най-после влезе в клуба

Акциите на “Северстал” на Московската борса в петък достигнаха исторически максимум от 1414,4 рубли (192,41 щатски долара) за една. Неотдавна, в деня на инвеститора, компанията обяви, че очаква търсенето на стомана в Русия през тази година да се увеличи с 3,1 на сто.

Мордашов заема първо място в класацията на Forbes Real-Time. Такова състояние досега е успявал да натрупа само Владимир Потанин, чието състояние се сви заради поевтиняването на акциите на неговата компания “Норникел”.

Преди дни дружество на “Норникел” плати почти 2 милиарда долара санкция за разлив на гориво в Арктика.

“Северстал” е вертикално интегрирана миннодобивна и металургична компания. В края на 2020 г. тя е произвела 11,31 милиона тона стомана. Алексей Мордашов държи 77,02 процента от акциите в капитала на “Северстал”, припомня ТАСС.

Ето какво още пише Forbes за Мордашов

Алексей Мордашов, мажоритарен акционер в стоманодобивната компания “Северстал”, подаде оставка от поста председател през 2015 г. след 19 години на тази позиция. Година по-рано той продаде всички северноамерикански поделения на “Северстал”, за да се съсредоточи върху бизнеса в Русия.

Мордашов притежава около 30% от TUI Group, една от най-големите туристически компании в света.

Притежаваният от Мордашов руски производител на енергийно оборудване “Пауър машинс” (Power Machines), който има съвместно предприятие със “Сименс” (Siemens), беше подложен на американски санкции през 2018 г.

Син на мелничари, Мордашов се издига до финансов директор на стоманодобивна фабрика. Когато възрастният директор на завода му наредил да придобие акции, за да ги запази от външно лице, Мордашов запазил повечето от тях за себе си.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар