Алжир увеличава износа на втечнен природен газ за Европа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През 2023 г. Алжир е увеличил износа си на втечнен природен газ (ВПГ, LNG) за Европа с около 25 на сто на годишна база, според доклад на Международната асоциация за природен газ (Cedigaz), публикуван преди началото на Седмата среща на Форума на страните износителки на природен газ в Алжир.

През изминалата година “увеличението на износа ва ВПГ от Алжир с 25,6 на сто консолидира дела на страната в европейския внос на 10 на сто спрямо 8 на сто през 2022 г., компенсирайки спада на износа от Нигерия, чийто дял намаля от 7 на сто на 5 на сто” се посочва в доклада, посветен на световната търговия с ВПГ.

По-голямата част от допълнителните доставки на Алжир през 2023 г. са били насочени към европейския регион – 2,1 милиона тона от общо 2,6 милиона тона, което повиши общия обем на износа на ВПГ от страната за Европа на 11,6 милиона тона, разкрива докладът.

Тази еволюция на износа се обяснява с “нарастващото производство на газ в Алжир, което достигна 136 милиарда куб. метра през миналата година спрямо 132,7 милиарда куб. метра през 2022 г., с което Алжир е станал “водещата африканска страна, изнасяща ВПГ с глобален износ обем от 12,9 милиона тона”.

През 2023 г. Африка преживя истински бум на диверсификацията по отношение на износа на ВПГ, като ръстът на износа от Мозамбик и Алжир заедно е допринесъл за допълнително предлагане от 5,1 милиона тона синьо гориво.

Освен това глобалното търсене на ВПГ достигна нов рекорд през 2023 г., възлизайки на общо 395,2 милиона тона, или увеличение от 2 на при допълнителен обем от 7,3 милиона тона в сравнение с 2022 г.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар