„Ало, Космос? Говори България“: Соломон Паси свързва деца с МКС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Атлантическият клуб“ навърши 30 г. тази година и решихме за рождения ден да дадем мечти и надежди на децата, затова направихме с подкрепата на американското посолство, и две американски администрации – на Тръмп и сега на Байдън, космически клъстер. С него кандидатствахме и получихме положителната новина, че сме одобрени за жив разговор с космоса или по-точно с Международната космическа станция. Кандидатурата ни беше одобрена от НАСА“ – това съобщи пред БНТ основателят на „Атлантическия клуб“ и бивш външен министър Соломон Паси.

Датата е 26 юли, 17 часа, в „София тех парк“.„Ще има жив разговор с американски и френски австронавт. Сърцевината на този разговор е един конкурс между деца. Българчета, а и не само, са поканени да участват в конкурс и да зададат въпрос на астронавт, но въпрос, чийто отговор не може да се намери в Гугъл, а учителите или родителите им не го знаят“, обясни той.


Паси уточни, че инициативата е наречена „Ало, Космос? Говори България“. Това е 101-ият разговор, който организира НАСА. За пръв път се случва деца от сегашния Европейски съюз да имат такъв разговор. Досега основно са били американчета, обясни той. Връзката се прави през НАСА.

„Всяка седмица имаме сесия с тях да обсъждаме техническите неща. Искаме да подпалим въображението на децата“, каза още ексминистърът.

И подчерта, че неведнъж се е говорило, че едни 12 млрд. лв. ще дойдат към България, но нямало планове накъде да се насочат.

„Като казваме, че нямаме цели, добре, нека не бъдат за космоса, но да си поставим цел България да спечели Нобелова награда“, предложи Паси.

По думите му цел може да бъде и спечелването на „Оскар“.

Той настоя, че трябва да се инвестира в образованието. България е шеста космическа сила и третия в света производител на космическа храна, каза още той.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар