“Алтернатива за Германия” и “Възраждане” влизат в нова група в ЕП – “Суверенистите”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Немската партия “Алтернатива за Германия” създава своя парламентарна група в Европейския парламент през следващата седмица и в тази парламентарна група ще участват и евродепутатите от българската партия “Възраждане”, пише на сайта си сп. “Шпигел”.

Човек, който работи за АзГ в Европарламента, е писал в петък до администрацията на ЕП и е поискал помещение, пише изданието, като твърди, че разполага с въпросния имейл. Според писмото “учредителното заседание на новата парламентарна група” трябва да се проведе на 27 юни от 10 ч. Поискан е и кетъринг за двучасовото заседание – “вода, кафе, лека закуска”, като се очаква на заседанието да присъстват около 100 души.

Така че следващата седмица в ЕП наистина ще бъде сформирана нова крайнодясна група, която според “Шпигел” ще се нарича “Суверенистите” (Die Souveränisten).

“За основа на новата фракция щяла да бъде взета “Софийската декларация” на българската крайнодясна партия “Възраждане” от април 2024 г (след организирания от “Възраждане” форум “Новите лидери на Европа” – б.р.). В нея се посочва, че европейската цивилизация е “застрашена от агресията на глобалистки идеологии” и че правото на народите на самоопределение е “заменено от диктатурата на бюрокрацията”. Евробюрокрацията трябва да бъде спряна и освободена от международните корпорации, необходими са мирни преговори в европейската война, тук се има предвид Русия. В АзГ също се говори по този начин”, пише немското издание.

Сред възможните кандидати за новата група са още представители на партиите SOS Румъния, Se Acabó La Fiesta от Испания, NIKH от Гърция, Konfederacja от Полша, Hnutie Republika от Словакия и Mi Hazánk Mozgalom от Унгария. Срещата ще покаже дали те действително ще успеят да съберат достатъчно членове, пише “Шпигел”.

АзГ беше изключена от предишната си група “Идентичност и демокрация” (ИД) малко преди европейските избори. Преди това имаше редица спорове, най-вече във връзка с водещия кандидат на партията Максимилиан Крах.

Оттогава “Алтернатива за Германия” търси нов вариант, тъй като не може да направи почти нищо сама в Европейския парламент. За да сформира собствена парламентарна група обаче, тя се нуждае от поне 23 евродепутати от седем държави. Самата АзГ разполага с 15 места в ЕП.

Освен групата на ИД, вдясно в ЕП присъства и фракцията на Европейските консерватори и реформисти, в която влиза “Италиански братя” на италианския премиер Джорджа Мелони. Никой от тях не би трябвало да има нищо против трета крайнодясна група – тя е в техен интерес, тъй като сега могат да я посочат и кажат, че не са толкова крайнодесни.

Марин льо Пен и по-специално нейната партия “Национално обединение” от месеци се опитват да прилагат стратегия на умереност, като се представят за по-малко радикални, за да се нормализират. А парламентарните избори във Франция ще се проведат само след няколко дни, припомня “Шпигел”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар