Амазонка гори, целият свят изгаря

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
След пожарът в сибирските гори, който все още не е потушен, светът обърна поглед към едно друго бедствие с рекордни размери – огнената стихия в тропическата гора на Амазонка, която продължава вече повече от седмица.

Амазонската джунгла, наричана още Амазония, е най-голямата екваториална гора в света с площ над пет милиона и половина квадратни километра.

Попада в териториите на осем държави и има най-голямото биоразнообразие на планетата – над три милиона вид растения и животни.
Въпреки че в нея тече една от най-дългите и пълноводни реки в света – Амазонка, пожарите продължават да се разпростират, като на всяка минута се запалва нова площ, колкото един футболен стадион.
Те са най-вече в частта, намираща се в Бразилия, като половината от територията на страната е покрита от гъст дим. Но мащабът на пожарите е толкова голям, че се вижда ясно дори от Космоса.
Това научихме от последните сателитни снимки, разпространени от НАСА. Те дават различна перспектива на природното бедствие, което отново засяга всички нас.
Амазонската джунгла произвежда 20% от кислорода за цялата планета, както и един от основните абсорбатори на въглероден диоксид. Процесът на фотосинтеза е много важен за климата на земята, а всички тези дървета в Амазония редуцират парниковите газове, които отиват в атмосферата.
Самите пожари също отделят огромно количество въглероден диоксид – няколко милиона тона. Тропическата гора в Амазонка често се нарича и “зеления океан”, защото изпаренията от растенията увеличават влажността на въздуха, пише Forbes.
Биоразнообразието в джунглата също е сред основните потърпевши от огромните пожари. Растения и животни умират, без да може да се направи нещо по въпроса. А учените са нам мнение, че е изследван едва 1% от всички цъфтящи растения за техния лечебен ефект. Губи планетата, губим и ние…

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар